Начало БЪЛГАРИЯ Деница Сачева се обяви за преизчисление на пенсиите

Деница Сачева се обяви за преизчисление на пенсиите

0

Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г.

Това коментира в сутрешния блок на bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите“, отбеляза министърът.

„В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1 милиард и 200 милиона лева годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това“, обясни Сачева.

Вариант за подаване на оставка не се обсъжда, обсъждат се теми от обществен интерес – Изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета, заяви заяви още министър Деница Сачева.

„Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. Ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета с повече пари за пенсионерите, бизнеса, или не желае да участва в дебатите, това са въпроси към тях. Това, което ние трябва да го свършим, ще го свършим и ще го предложим като решение за хората“, отбеляза още Сачева за кворума в парламента.

За вчерашните барикади на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от „Системата ни убива“ Сачева коментира, че има ред за влизане в Народното събрание. „Този ред е за всички, не е направен за Мая Манолова“, каза тя.

Според министъра целта е провокация и да се влезе в медиите на всяка цена. Майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ”, които ще участват в следващите избори, виждам порочно нещо в това да се злоупотребява с тази кауза, каза Деница Сачева.

„Причакването на политици пред БНТ е нещо, което е двоен стандарт в това, за което се борят хората. Дори да не харесваш някого, нямаше право да заглушаваш този глас“, заяви социалният министър.

„Уважението на различното мнение е нещо, което политиците трябва да налагат, включително и когато подкрепят или не подобен тип протести. Властта е легитимна, когато е избрана на демократични избори, такъв е случаят и с нашето правителство“, каза още Деница Сачева.

Предишна статия75-годишен мъж почина при катастрофа на пътя Добрич-Варна
Следваща статияХаос с промените в Изборния кодекс в парламента

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук