Начало БЪЛГАРИЯ Хаос с промените в Изборния кодекс в парламента

Хаос с промените в Изборния кодекс в парламента

0

Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване, реши парламентът.

Текстовете от промените в Изборния кодекс бяха приети на второ четене със 116 гласа „за“, 65 „против“ и 3 гласа „въздържал се“.

Държавната агенция „Електронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с определените изисквания. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.

Централната избирателна комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.

Така ЦИК на практика ще носи цялата отговорност за процеса, като сама трябва да реши дали устройствата да бъдат наети или закупени, както и да осигури тяхното съхранение. Именно срещу това се противопостави бившият председателят Стефка Стоева, която подаде оставка и се оттегли от поста. Неин заместник пък все още нито управляващите, нито опозицията е предложила.

Мнозинството отхвърли предложението на опозицията от БСП за осигуряването на техническите устройства да се погрижи изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет.

„Изборният процес ще бъде сериозно компрометиран“, каза депутатът от левицата Филип Попов, според когото днешното решение не съответства на възможностите на изборната комисия, което пък предвещава хаос на предстоящите избори.

По време на дебатите по ремонта на изборните правила се стигна и до абсурдна ситуация. Повод за нея стана предложението за нов начин на избор на депутати във Великото народно събрание, а проблемите започнаха с гласуването дали да се обособи нова глава в кодекса, посветена на това. Правната комисия отхвърли предложението, направено от ГЕРБ, което обедини срещу себе си ДПС, БСП и „Обединени патриоти“. При днешното гласуване трябваше да се случи същото, а в началото така и стана – мнозинството одобри предложението на опозицията този параграф да отпадне. С това работата по този текст трябваше да приключи, но незнайно по какви причини на гласуване бе подложено и предложението на Правна комисия текстът да отпадне. Това не бе прието и изведнъж се оказа, че едно и също законодателство първо е било отхвърлено, а след това одобрено.

Последва хаос и подвиквания от залата.

„В момента са приети две противоречащи си предложения – според едното параграфът отпада, а според другото остава. Затова предлагам да спрем с нечленоразделните звуци и да подложим на прегласуване параграф 8 и той да отпадне. Това беше консенсусно решение“, опита се да обясни социалистът Крум Зарков. „Това, което се получава с това второ гласуване означава, че начинът на водене на заседанието не е както трябва“, подкрепи го Таско Ерменков.

Последва почивка, за да се уточни причината за нормотворческия хаос и как да бъде преодолян. Управляващите бързо се концентрираха и предложиха решение – оригиналното им предложение отново да се гласува, както и стана, а този път текстът беше подкрепен само от ГЕРБ, с което и отхвърлен, съобщи БГНЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук