Начало БЪЛГАРИЯ Антон Кутев: Майките от ”Системата ни убива” са без никакви политически цели

Антон Кутев: Майките от ”Системата ни убива” са без никакви политически цели

0
Ако като председател на Народното събрание не разбираш, че ти управляваш процеса, а не министъра, значи нямаш място там. Майките нямаха политически цели. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ депутатът от БСП Антон Кутев във връзка със скандала с майките на деца с увреждания в парламента. По думите му искането на оставката на председателя на НС Цвета Караянчева конкретният повод е бил скандалът с майките в Народното събрание.

„България е република с парламентарно управление и парламента казва на министъра какво ще стане. Не пускаха майките да влязат в деловодството, където гражданите влизат да си подадат жалбите или да си вземат някакви документи“, обясни Антон Кутев. 

„Обяснението на Цвета Караянчева беше, че имало тежка COVID криза и имало министър, който забранил това нещо“, допълни той.  

След включване на Караянчева по телефона с желание от нейна страна да опровергае твърденията на Кутев за ограничения достъп, той бе категоричен, че лично е бил при майките, за разлика от председателя на НС. По думите му се е наложило да им съдейства да влязат в сградата и реално от 10-тина техни представители са били допуснати само 4 жени и детето. Депутатът коментира и ситуацията в БСП след проведения избор за председател, който бе спечелен с огромна преднина от досегашния председател Корнелия Нинова.

„Нормално е в такава тежка ерозия в обществото статуквото и тези, които се броят за мейнстрийм в политиката, да губят. Затова БСП трябва да бъде много по-активна следващите месеци, за да докаже своето място на сила, която може да променя обществото. Очевидно хората искат промяна“, каза той.

„Със сигурност БСП можеше да играе много по-голяма роля в тези протести, дали можеше да ги оглави е много сериозен проблем, защото тя е посткомунистическа партия с много дълга история и много хора, които са просто априори против БСП, така че не е лесно да оглави протестите“, отбеляза той. 

 За промените в Изборния кодекс, Антон Кутев отбеляза, че ГЕРБ определено се опитва за пореден път да си предначертае същите механизми, които имат и до момента. „Докато не гарантираме на българина честни избори, не можем да продължим нататък с демокрацията. Голяма част от протестите, е защото политическата класа не можа да убеди българите, че наистина тези избори са честни. Ако те са сигурни, че това е вотът на народа, напрежението на улицата ще е много по-малко“, посочи още Антон Кутев.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук