Начало БЪЛГАРИЯ Карянчева категорично отрече да е нареждала на НСО да изведе майките, обвини...

Карянчева категорично отрече да е нареждала на НСО да изведе майките, обвини в лъжа Кутев

0

НСО са изпълнявали правилника при ситуацията с недопускането на детето с увреждания в сградата на Народното събрание и извеждането на майките. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева с сутрешния блок на bTV, след като бе обвинена от протестиращите, а и лично от президента Румен Радев, че е наредила на държавните гардове да изведат насила жените. Тя се включи на живо по телефона в ефира на телевизията, по време на участие на депутата от БСП Антон Кутев, който заяви, че не е допуснала майките и е оправдала действията на НСО със заповед на министър.

„Лъжата, която г-н Кутев изрече, че майките не са били допуснати – няма нищо подобно. Дори виждате, че и детенцето беше вътре с майка си. Жените от „Системата ни убива“ бяха допуснати до деловодството на Народното събрание. В 10.00 часа те внесоха декларацията и всъщност тази декларация беше отправена към всички народни представители, които искат да се срещнат с тях. Имаше срок от 16-ти до 18-ти. Няма да ме обвиняват, че аз съм разпореждала нещо на НСО. НСО си изпълняват задълженията в Народното събрание. Има правилник, в който се казва, че след като посетител приключи срещата си в рамките на 30 минути трябва да напусне сградата. НСО са изпълнявали правилника и аз не мисля, че дамите по някакъв начин са били ритани, бити“, каза Караянчева и по повод обвиненията за насилие срещу майките.

На въпрос на кой министър е разпореждането НСО да не допуска хора в Народното събрание, тя каза, че министърът на здравеопазването има заповед, която е още от февруари месец.

„На базата на тази заповед всички учреждения издават свои заповеди за пропускателния режим в съответните учреждения. По този начин бяхме в старата сграда на Народното събрание, където имаше потоци за журналистите, намален пропускателен режим за посетители. Тази заповед продължава и в момента. Намираме в епидемична криза и затова тази заповед още действа“, добави тя и подчерта, че ситуацията е била използвана политически от Мая Манолова, БСП и всички политически сили, които са се изказали в пленарната зала. 

В отговор Антон Кутев отрече да лъже и заяви, че с очите си е видял какво става. Пуснати били само 4 от 10 от майките и то след като той се намесил. По думите му НСО са разрешили това „под натиска на депутат“. 

„България е република с парламентарно управление и парламента казва на министъра какво ще стане. Не пускаха майките да влязат в деловодството, където гражданите влизат да си подадат жалбите или да си вземат някакви документи. Обяснението на Цвета Караянчева беше, че имало тежка COVID криза и имало министър, който забранил това нещо. Ако като председател на Народното събрание не разбираш, че ти управляваш процеса, а не министъра, значи нямаш място там„, коментира социалистът.

Според него майките не са имали политически цели. 

„Нормално е в такава тежка ерозия в обществото статуквото и тези, които се броят за мейнстрийм в политиката, да губят. Затова БСП трябва да бъде много по-активна следващите месеци, за да докаже своето място на сила, която може да променя обществото“, каза още той. 

БСП и ДПС поискаха оставка от Караянчева, тя отказа да се оттегли

„Със сигурност БСП можеше да играе много по-голяма роля в тези протести, дали можеше да ги оглави е много сериозен проблем, защото тя е посткомунистическа партия с много дълга история и много хора, които са просто априори против БСП, така че не е лесно да оглави протестите“, отбеляза Кутев.

За промените в Изборния кодекс, депутатът от левицата отбеляза, че ГЕРБ определено се опитва за пореден път да си предначертае същите механизми, които имат и до момента.

„Докато не гарантираме на българина честни избори, не можем да продължим нататък с демокрацията. Голяма част от протестите, е защото политическата класа не можа да убеди българите, че наистина тези избори са честни. Ако те са сигурни, че това е вотът на народа, напрежението на улицата ще е много по-малко“, изтъкна Антон Кутев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук