Начало НОВИНИ Лукашенко: Принуден съм да изграждам общата защита на Съюзната държава

Лукашенко: Принуден съм да изграждам общата защита на Съюзната държава

0

Беларус е принудена да затвори границите си с Литва и Полша и да усили граничния контрол с Украйна, заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Лукашенко призова народите на тези три страни да спрат политиците си и да не допуснат да се стигне до „гореща война“.

„Принуден съм в последните дни заедно с президента на Русия и министъра на отбраната да изграждам общата защита на Съюзната държава (Русия-Беларус). Задействахме отдавна планирани военни учения. Не искам Беларус, както и Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди въпроси. Затова се обръщам към народите на Литва, Полша и Украйна: спрете безумните си политици, не давайте да избухне война“, каза Лукашенко.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер съобщи, че Полша не е получавала каквото и да било потвърждение, че границата настина е затворена, отбелязва Ройтерс. Полският заместник-външен министър Павел Яблонски е изпратил есемес до Ройтерс, в който се казва: „Приемаме това като пореден елемент от пропагандната кампания, от психологическа игра, която цели да създаде усещане за външна заплаха“.

Полското външно министерство каза за държавната информационна агенция ПАП, че границата работи нормално.

Началникът на литовската служба за гранична охрана Рустамас Любайевас заяви, че литовската граница също функционира както обикновено.

„Не знаем какво означават тези изявления. Ще затворят границата за товари, за хора или нещо друго? Ще изчакаме да видим какво имат предвид тези изказвания и как се прилагат“, каза литовският външен министър Линас Линкевичус.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук