Начало БЪЛГАРИЯ Съюзът на юристите категорични: Данаил Кирилов и ГЕРБ да не пипат Конституцията!...

Съюзът на юристите категорични: Данаил Кирилов и ГЕРБ да не пипат Конституцията! Оттеглете проекта!

0

„Конституцията не може и не трябва да бъде заложник на политически ходове с очакване на дивиденти по време или на политическо оцеляване“, пише съюзът в Отворено писмо.

Проектът за нова конституция, внесен от 127 депутати, да бъде оттеглен. За това призова с отворено писмо Съюзът на юристите в България (СЮБ). „Конституцията не може и не трябва да бъде заложник на политически ходове с очакване на дивиденти по време или на политическо оцеляване“, пише съюзът.

И напомня, че сега действащата Конституция е разработвана от „най-високо ценените ни и ерудирани юристи, като проф. Александър Янков, проф. Живко Сталев, проф. Кино Лазаров, Петър Корнажев, Христо Данов, Гиньо Ганев и др., целия състав на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (тогава единствен) и Института за държавата и правото на БАН. Очевидно е, че на тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ“, пише СЮБ.

Юристите напомнят, че основният закон изисква задълбочена оценка на въздействието, както на действащия нормативен акт, така и на проекта; зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност; максимална прозрачност, публичност, участие на обществеността и преди всичко, участие на най-изтъкнатите ни юристи, както от практиката, така и от доктрината.

Според СЮБ в предложенията няма развити кардинални промени, които да налагат приемането на нова конституция – като промяна на формата на държавно устройство или държавно управление, или съществена промяна на обществените отношения, вследствие на дълбоки социални и структурни промени.

„Анализът показва палиативни изменения от компетентността на Обикновено Народно събрание и повторение на над 90% от разпоредбите на действащата Конституция“, пишат те. И допълват, че някои депутати са подписали проекта, без да го четат, очевидно визирайки лидера на „Воля“ Веселин Марешки.

Юристите алармират и че се нарушава Законът за нормативните актове, който казва, че отмяна и приемане на нов закон се допуска само ако промените са многобройни и важни.

СЮБ напомня позицията на Българската асоциация по европейско право (БАЕП) с председател Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС, че „идеята за приемане на изцяло нова Конституция подкопава устоите на крехката българска конституционна традиция, изглежда необоснована и неоправдана“. Юристите са съгласни и със становището на Висшия адвокатски съвет, което е в същия смисъл.

„Изложеното до тук и преобладаващото мнение на юристите налагат извода, че не е налице никакво основание, предпоставки или причини за приемането на изцяло нова Конституция“, се казва в писмото на СЮБ до парламента.

Цитира: Епицентър

Предишна статияОтново жесток удар по Марешки заради една от най-известните журналистки!
Следваща статияПрокурор Машева: Назначени са експертизи относно автентичността на записите с министър председателя

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук