Начало НОВИНИ Доц. Коларова: Наблюдаваме криза на легитимността

Доц. Коларова: Наблюдаваме криза на легитимността

0

„Това, което наблюдаваме във връзка с протеста, е криза на легитимността. Това означава, че хората не възприемат авторитета на управляващите. Има сблъсък на легитимности“. Tова каза политологът доц. д-р Румяна Коларова по БНТ във връзка с вчерашния протест под надслов „Велико народно въстание“. 

По думите й вчера се е търсил сблъсък, който да постави легитимността на противната страна. 

„Протестът не отива надолу, но не отива и нагоре“. Това каза от своя страна социологът Андрей Райчев.

„Той не спихва, расте му подкрепата, но много значима маса от хора са категорично против. Вчера полицията не провокираше, но после се появиха едни момчета с характерни дрехи и почнаха да се заяждат. „Има съвсем отчетлив блокаж“. ВМРО се докара до там, че нямат самостоятелна сила – или загиват,  или стават коалиционен партньор на ГЕРБ“. Според Коларова логиката на експертен кабинет е да бъде подкрепен от повече от две партии. „По процедура могат да почнат обсъждания за проекта за нова конституция. Потенциалът на протеста за промяна се ограничава. В началото имаше много силен натиск за оставка на правителството, в момента е ясно, че това правителство ще контролира ситуацията до определен момент“, обясни тя. 

„Оставката е въпрос, който разделя обществото. При политическа от такъв тип криза не е хубаво да взимаш категорична позиция“, каза още Коларова. „Убедена съм, че след 1 месец ще правителството ще започне да се събира нормално“. 

Предишна статияБабикян: Вчера не беше протест, а усмихнат опит да усетим празника
Следваща статияВероятният наследник на Меркел плаши Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук