Начало НОВИНИ Германия между „Северен поток 2“ и случая „Навални“

Германия между „Северен поток 2“ и случая „Навални“

0

Германия не може да изостави „Северен поток 2“, тъй като това ще причини значителни щети на Европа, която се нуждае от енергийни ресурси. В същото време, отбелязва „The Financial Times“, германските политици, разбирайки рисковете, искат да предприемат действия срещу Русия заради инцидента с Алексей Навални.

Британското издание отбелязва, че германските политици разбират това добре и подкрепят германския канцлер Ангела Меркел, която вече заяви, че „Северен поток 2“ е изключително икономически проект и трябва да бъде изпълнен.

Опитите за спиране на проекта, което беше категорично поискано от лидерите на партията „Союз-90 / Зелените“, доведоха до нейната изолация. Противници от целия политически спектър в Германия „се обединиха, за да осуетят тяхната инициатива“, пише в анализа си изданието.

Това беше един от малкото случаи, когато Християндемократическият съюз / Християнсоциалният съюз, социалдемократите, крайните леви и крайните десни „успяха да се споразумеят за нещо“, се подчертава в публикацията.

Според „The Financial Times“ германските политици са в трудна ситуация: те искат да предприемат действия срещу Русия заради инцидента с Алексей Навални, но разбират, че спирането на „Северен поток 2“ ще причини „значителни съпътстващи щети на Европа“.

Търсенето на газ в ЕС нараства, тъй като вътрешните запаси на горива в Общността са изчерпани. Навални е изписан от болницата Става дума и за нанасяне на значителни щети на европейските инвеститори в случай на отказ за подкрепа на проекта.

Половината от строителните разходи на тръбопровода идват за сметка на европейски инвеститори като британско-холандската Royal Dutch Shell, австрийската OMV и френската Engie.

На германското правителство може да се наложи да изплати милиарди компенсации, ако блокира „Северен поток 2“, пише вестникът.

Берлин се стреми да избягва ходове, които подкопават правната основа за големи инвестиции в енергетиката, каза Кирстен Вестфал, анализатор в Германския институт за международни отношения и сигурност.

„За разлика от други страни, Германия няма национален енергиен лидер и следователно зависи изцяло от частни компании за енергийните си доставки“, обяснява тя.

„Тези компании се нуждаят от солидна регулаторна рамка и Берлин знае това“, добави Вестфал.

По-рано германското правителство предложи да не се свързват случаят Навални и изграждането на газопровода.

След като военните токсиколози на Германия съобщиха, че Навални, според тяхната информация, е бил отровен с вещество от групата Новичок, тонът на изявленията в известна степен се промени. САЩ изграждат коалиция срещу „Северен поток 2“ Германският външен министър Хайко Маас изрази надежда в началото на септември, че Москва „няма да принуди Берлин да промени позицията си“.

Това беше тълкувано от медиите и наблюдателите като заплаха за спиране на проекта. Според представителя на Ангела Меркел канцлерът „се е присъединил към думите“ на външния министър.

САЩ подготвя нови санкции срещу строителството на „Северен поток 2”

Ръководителят на министерството на икономиката на Федерална република Германия Петер Алтмайер заяви, че е скептичен относно перспективите за въвеждане на подобни санкции.

В същото време след инцидента с Навални самата Меркел се въздържа лично да коментира тази тема, а агенция ДПА, позовавайки се на свои източници, съобщава, че канцлерът не е готова да свърже тези два въпроса. Как ще се развие енергетиката през следващите 30 години? *

БГНЕС 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук