Начало БЪЛГАРИЯ Цветанов официално учредява партия „Републиканци за България“

Цветанов официално учредява партия „Републиканци за България“

0

Днес бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и негови съмишленици ще учредят официално политическа партия „Републиканци за България“.

Събитието е с начален час – 13ч. Вече има стотици заявления за членство в новата партия, съобщи самият Цветанов. Основна част от тях са бивши членове на ГЕРБ, кметове, областни координатори и депутати.

Принципите, които „Републиканци за България“ ще отстоява са: равенство, просперитет, демократизъм и правов ред, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сред основните цели на партия са – гарантиране на гражданските права на територията на Република България и Европейския съюз, осигуряване на равни възможности за всички хора, повишаване на качеството на живот и осигуряването на възможност за ускорено икономическо развитие на отделните региони.

ПП „Републиканци за България“ ще постига целите си с всички демократични средства и методи, съобщават още организаторите.

Преди седмица Цветанов представи инициативния комитет за учредяване на новата му партия „Републиканци за България“. Той се състои от 89 члена и в него влизат бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев.

Цветанов допълни, че позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната. Увери, че новата партия няма да е лидерска и няма да е концентрирана около един човек, „както е било досега в политическите проекти в България“.

„Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни – да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката“, заяви Цветан Цветанов.

В учредителната декларация, прочетена от Горан Благоев, се посочва още, че „сега България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие“ и се призовава за „спиране на противопоставянето и търсене на диалогичност“.

В интервюто си в петък бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветанов отправи тежки обвинения срещу доскорошните си колеги. По думите му ГЕРБ е предала всички ценности. Той добави, че управляващите се готвят да използват целия държавен ресурс, за да манипулират изборите и доскорошните си колеги, че обслужват интересите на ДПС.

Последва светкавичен отговор от Менда Стоянова и от пресцентъра на ГЕРБ. Стоянова попита защо Цветанов не е напуснал партията по-рано, след като не е бил съгласен с ценностите й. И го обвини в тоталитарност. А след това от пресцентъра на ГЕРБ казаха, че всяка дума на Цветанов трябва да се подлага на съмнение.

В събота в размяната на реплики се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева. „Всички в ПП ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента – Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации”, каза председателят на НС.

Според нея е недопустимо да говори лоши неща „за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал – не е най-добрият старт на нов политически проект”.

Предишна статияРазширяват синята зона в Дупница със 75 паркоместа
Следваща статия50-и Конгрес на БСП: Днес избират новото ръководство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук