Начало НОВИНИ Гореща точка: Нагорно-Карабах. Най-големите сблъсъци от 2016 г. насам

Гореща точка: Нагорно-Карабах. Най-големите сблъсъци от 2016 г. насам

0

.


Повторно изригва конфликта между Азербайджан и Армения, които в продължение на над 30 години спорят за територията Нагорно-Карабах. През последните няколко дни отношенията между двете държави са изключително обтегнати. Двете държави обявиха военно положение, а ескалацията на напрежението продължава.

Причината – съобщава се за най-малко 23-ма души, които са били убити в неделя. Информацията обаче е разнопосочна. И двете страни в конфликта съобщават за загинали цивилни и военнослужещи, както и за сериозна загуба на бойна техника. Министерството на отбраната в Ереван обяви, че сраженията са продължили и през нощта и обяви загуби от азербайджанска страна.

Кратка хронология на събитията

През юли тази година 18 души бяха убити при сблъсъци на границата. Съобщава се за 16 войници, а сред жертвите има и майка и дете. Стотици са ранени.

Последва една от най-големите през последните години демонстрации в азербайджанската столица Баку, където населението призова за мобилизация на армията. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган подкрепи Азербайджан и призова останалите държави също да застанат зад Баку в “инвазията и жестокостта”. Русия пък вижда в Армения свой съюзник.

Нагорно-Карабах е изключително спорна област. Тя се намира на територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Спорът за територията е още от 1988 г.

Регионът се отцепва през 1991 г. Той обаче не е признат от международната общност като самостоятелна държава.

Конфликтът съществува от години, но е замразен през 1994 г. В последните няколко години има няколко епизода на насилие. Напрежението от последното денонощие се счита за най-сериозното от 2016 г. насам.

Международният отзвук

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази своята загриженост и призова двете страни да спрат боевете.

Франция, която има огромна арменска общност също отправи послания за диалог и незабавно прекратяване на огъня.

.

Иран, по чиито граници са разположени и двете държави изрази желанието да бъде посредник в преговорите.

Американският президент Доналд Тръмп също обяви, че ще търси начини, за да прекрати насилието.

Предишна статияБорисов: След 20-годишен брак с Цветанов се разделихме, той си има ново семейство (ВИДЕО)
Следваща статияЦИК започва проучване за машинния вот

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук