Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Околийски, СЗО: Темата за затягането на мерките се политизира

Доц. Околийски, СЗО: Темата за затягането на мерките се политизира

0

Всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на СЗО. Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз, каза представителят на световната организация.

Tемата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване.

Това заяви по БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства, допълни Околийски.

По думите му в България специалисти са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

„БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро“, каза той.

Според доц. Околийски всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на СЗО. Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз. Утре предстои разговор по темата с Министерството на здравеопазването.

Предишна статияКеворк Кеворкян пред „Труд“: Докато “първенците” ни са заети да си връзват и развързват потурите, Бурята ще ни връхлети
Следваща статияСкандални обвинения срещу Тръмп, той ги нарече „фалшива новина“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук