Начало НОВИНИ Любомир Кулински, БАБХ: Няма съществени нарушения при проверките на кухните в детските...

Любомир Кулински, БАБХ: Няма съществени нарушения при проверките на кухните в детските градини

0

Няма съществени нарушения при проверките на кухните в детските градини. Това заяви д-р Любомир Кулински от Българската агенция за безопасност на храните в сутрешния блок на БНТ„Денят започва“. По думите му детските градини, макар и в намален състав, повечето от тях са работели и през лятото. Проверките там на практика не са спирани, има няколко предписания, 2-3 акта.

В училищата проблемът е, че столовата, кухните, лавките не са работели през лятото, а сега една от важните проверки е била именно за готовността за началото на учебната година за изхранване на децата. Извън текущия официален контрол, който целогодишно агенцията управлява, ние спускаме т.нар. тематични извънредни проверки, каза Кулински по повод възложената от Върховната административна прокуратура. По данни до момента има над 200 проверени училища, има няколко предписания, няма актове. Проверката продължава до края на месеца, а има вероятност и да бъде удължена.

„Всеки ден след хранене се оставят т.нар. „24-часови контролни проби“ от храната, която е приготвена и е давана на децата. В случай на съмнения за хранителен инцидент, ние веднага отиваме и взимаме тези проби, в рамките на ден-два може да се каже дали имаме хранително отравяне.“, каза Кулински.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук