Начало БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин: До неописуемо дъно стигнахме в този състав на Народното събрание....

Кристиан Вигенин: До неописуемо дъно стигнахме в този състав на Народното събрание. Срам ме е!

0

Няма да се кача на трибуната на ръководството на Народното събрание, докато там е човек като Марешки, осъден на втора инстанция, заяви зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Дъното, до което стигнахме в този състав на Народното събрание наистина е неописуемо. Очаквам скоро да му дойде края и да дойде следващ парламент, в който това няма да се случва“, продължи той в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Временно оттегляне – за това призовахме, докато съдът се произнесе на последна инстанция, каза той за Марешки.

Ходът на шестимата ми колеги, които обявиха, че напускат парламентарната група на БСП, за мен е неразбираем, заяви Вигенин в коментар за напусналите парламентарната група на левицата депутати.

Критиките към Нинова са неоснователни, едни и същи хора хвърлят обвинения във въздуха, твърди Вигенин. Според него „нашите опоненти ги подхващат“.

„Немалко от действията в последните месеци, включително и напускането на шестимата, не могат да намерят логическо обяснение. Мисля си, че имат друга мотивация. Този ход е неразбираем, тъй като нищо в парламентарната група не се е променило. Те напускат и партията. Само Жаблянов обяви, че остава”, каза още Вигенин.

По думите му този ход не е драматичен.

„Обвиненията, че едва ли не БСП била вождистка партия не са вярни. Това са хвърлени във въздуха твърдения и вече никой не вярва на тях. Ще преодолеем и това, ще минат още няколко дни и всички, ще видят, че БСП е една различна партия“, посочи Вигенин.

Нека критичните гласове бъдат конструктивни, пожелава той.

Вигенин заяви, че очаква още вътрешнопартийни атаки и че има хора, които са там, за да тровят партията отвътре. Той определи като спекулации твърденията, че отношенията между президента Радев и левицата са в точка на замръзване.

“Ако по някои въпроси вижданията ни съвпадат, това е добре. Но това не значи координирани действия. Той е президент. Ние сме парламентарна опозиция. На следващите избори ще бъдем и управляващи”, заяви Вигенин.

Според Кристиан Вигенин премиерът Борисов прави опит да си купи благоволение от другата страна на океана, говорейки за купуване на още изтребители.

„Не е параноично да смятаме, че властта се опитва да купи спокойствие по този начин, след като много хора го мислят. Трябва да има усещане за мярка от страна на министър-председателя. Той загубва връзка с реалността, гледа света през джипа си“, отсече Вигенин.

Вигенин, който е и бивш външен министър, коментира и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Този доклад е обективен. Но за разлика от министъра на правосъдието, не мога да кажа, че е положителен. Не съм виждал по-сив доклад дори в годините, в които бяхме най-зле. Тук няма една дума насърчение или надежда, че нещо ще се случи в идните няколко месеца“, посочи той.

„Виждаме един доста мрачен доклад. Мониторингът остава. И в този доклад се подчертава, че няма решение за прекратяване на мониторинга. Не се и препоръчва такова. За страна, която има претенциите, че е готова да излезе от мониторинговия механизъм, този доклад не дава основание да мислим така”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Предишна статияЕвропейската комисия попари властта: Мониторингът върху България остава. Справете с проблемите!
Следваща статияПапа Фрациск отказа среща с Майк Помпейо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук