Начало БЪЛГАРИЯ Нинова: Незабавно 6-мата напуснали групата на БСП депутати, да напуснат и парламента!

Нинова: Незабавно 6-мата напуснали групата на БСП депутати, да напуснат и парламента!

0

Шестимата депутати от „БСП за България“, които напуснаха във вторник парламентарната група (а петима от тях и соцпартията), трябва веднага да напуснат и Народното събрание.

Такъв призив отправи към отцепниците соцлидерът Корнелия Нинова. Тя направи изявлението, заобиколена от останалите членове на групата.

По отношение на напусналите водачът на левицата заяви, че от този момент нататък те представляват единствено себе си, но не партията, нито избралите ги поддръжници на червените. Затова трябва да отстъпят местата си на следващите в листата.

Нинова се позова на пристигащите апели от провинциални партийни организации срещу отцепниците. Такива дойдоха от Шумен, Сливен, Бургас и Варна. „Те не са избирани като мажоритарни депутати, а с листа на БСП, с програмата на БСП и с работата на десетки хиляди социалисти, които са ги направили депутати. След като тези социалисти искат да ги оттеглят, след като те вече не споделят ценностите на партията и програмата, с която са влези, нямат място в парламента като депутати“, заяви Нинова.

„Заставаме пред вас в пълен състав като парламентарна група по повод шестте напуснали наши колеги парламентарната група, пет от тях и партията. Ние няма да даваме оценка за тяхната работа в БСП – за водачите на тази група оценката я даде партията на 12 септември по най-демократичния начин. В пряка демокрация с пряк избор на председател г-н Жаблянов получи 760 гласа от 53 795, а г-н Янков – 1 017. Мислим, че това е категорична оценка за досегашната им работа, дадена от партията.“ Така започна изявлението на председателя на БСП Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.

Тя отбеляза, че следващата оценка са я получили на Конгреса, където и шестимата не са избрани за членове на Националния съвет от близо 1 000 делегати.

„Очевидно е, че мотивите за напускане не са ценностни, а властови. Докато бяха членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет не виждаха ценности различия с партията и стояха в нея. А сега, когато вече не са на ръководни постове, напускат партията. Сигурни сме, че ако бяха избрани за членове на Националния съвет, нямаше да го направят“, коментира Нинова.

Според лидера на БСП това поведение е обидно към десетките хиляди социалисти в страната, които вярват в идеите, членуват в партията, работят години наред в името на успеха, безкористно и без да се борят само за постове.

По думите на Корнелия Нинова заявката, че оттук нататък те ще бъдат независими депутати, за да представляват своите избиратели и да не ги излъжат в очакванията им, не отговаря на истината. Организациите от областите, откъдето са избрани за депутати днес са се произнесли– искат незабавно тези депутати да напуснат. „В момента те не представляват никого освен себе си. Това е и нашето мнение като парламентарна група – веднага да напуснат парламентарните места и да ги освободят за следващите, които да влязат от листите. Те не са избирани като мажоритарни депутати, а с листа на БСП, с програмата на БСП и с работата на десетки хиляди социалисти, които са ги направили депутати. След като тези социалисти искат те да се оттеглят, след като не споделят ценностите на партията и програмата, с която са влезли – нямат място в парламента като депутати“, категорична е Нинова.

Корнелия Нинова призова журналистите да следят гласуванията на напусналите парламентарната група на БСП депутати – дали ще има някой от тях, който ще прави кворум, ще има ли някой, който ще подкрепи искането за Велико народно събрание и ще има ли пуснат глас в подкрепа на експертен кабинет, с който управляващите да изкарат мандата си.

На въпрос дали смята, че шесторката е била стимулирана от външни на БСП сили да напусне, социалистите хорово се засмяха и отвърнаха: „Нямаме съмнения“.

„Факт е, че т.нар. вътрешна опозиция, която работеше вътре в групата срещу политиката на БСП, се осветява, показва истинското си лице“, допълни Нинова.

Други напускания няма да има, беше категорична тя. Увереността й идва заради среща със соцдепутатите, на която лично е поставила въпроса и колегите й са заявили, че няма да я изоставят.

„Никой друг депутат не желае да напусне групата“, завърши Нинова.

Предишна статияПосланикът на Азербайджан: Турция не участва във въоръженитe действия
Следваща статияЕК: България има проблеми по две направления – съдебната система и медиите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук