Начало НОВИНИ ЕП: подготвя за обсъждане резолюция за България

ЕП: подготвя за обсъждане резолюция за България

0

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще гласува днес проект на резолюция за България. Това предвижда дневният ред на заседанието на парламентарната комисия.

Проектът е изготвен от председателя на комисията Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания). Днешното гласуване ще определи дали текстът ще бъде внесен за обсъждане на заседанието на ЕП в следващите дни. Към предложения текст може да бъдат внасяни допълнения и изменения до гласуването в пленарната зала.

В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Допълва се, че у нас се наблюдават изказвания с реч на омразата, включително от членове на правителството и депутати, защитени от законово преследване по този повод със своя имунитет.

Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната и се посочват конкретни примери. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Посочва се, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване на отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Предишна статияМасови проверки за носене на маски в градския транспорт
Следваща статия286 нови случая на COVID-19 жертвите за последното денонощие са 12

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук