Начало НОВИНИ ПОЛИТИКО: Комисията по правосъдие на Европейския парламент засилват напрежението около Борисов

ПОЛИТИКО: Комисията по правосъдие на Европейския парламент засилват напрежението около Борисов

0

В четвъртък Комисията по правосъдие на Европейския парламент прие резолюция относно липсите на върховенство на закона в България, като направи рядката стъпка към прякото оспорване на премиера Бойко Борисов, управляващата му партия ГЕРБ и злоупотребите с еврофондове.

Вкъщи Борисов е в центъра на спиралата на върховенството на закона, при която опозиционните политици и протестиращи го обвиняват, че е позволил на олигархична мафия да упражнява влияние чрез ключови институции като съдебната система, медиите и службите за сигурност.

На европейската сцена обаче той обикновено се смята за недосегаем, тъй като е ключов съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел от дясноцентристката Европейска народна партия.

Тонът на резолюцията от четвъртък представлява значителна промяна от начина, по който институциите на ЕС обикновено се отнасят към Борисов, тъй като в него се правят конкретни и критични препратки както към премиера, така и към неговата партия. Тридесет и пет евродепутати от Комитета за граждански свободи и правосъдие (LIBE) гласуваха в подкрепа на текста за България, който открои партията ГЕРБ на Борисов заради „опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на кръгове, свързани с управляващата партия“.

В знак на разделящия характер на всяко действие срещу Борисов 30 членове на комисията гласуваха против. Един се въздържа.

Всички евродепутати ще гласуват по текста на пленарна сесия следващата седмица в Брюксел, където е вероятно да се включи широката подкрепа на ЕНП за Борисов. Няколко служители на ЕНП се оплакаха в четвъртък, че резолюцията е прибързана и рискува да подкопае доверието в Парламента. Един от тях нарече доклада „социалистическа пропаганда“.

Пленарното гласуване също ще постави либералната група на АЛДЕ в зависимост, тъй като две от централните фигури в корупционната криза в България, определени от протестиращите като олицетворение на олигархията, са от АЛДЕ.

Ходът от комисията по правосъдие в четвъртък е в ярък контраст с далеч по-малко осъдителната оценка на Европейската комисия в сряда. Докладът на Комисията не е взел предвид неотдавнашните разкрития за злоупотребата с европейски фондове. Всъщност самият Борисов похвали доклада на Комисията като „изключително обективен“ и се зарече, че българите ще предприемат останалите стъпки, за да станат „звездни ученици“.

Предишна статияДупница отбелязва 1 октомври с музика и поезия
Следваща статияДоц. Ангел Кунчев: Има ръст в сравнение с предходните две седмици новите случаи на коронавирус в страната са 263

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук