Начало НОВИНИ Доц. Андрей Чорбанов: Нереалистични са прогнозите за ваксина срещу Covid-19 до края...

Доц. Андрей Чорбанов: Нереалистични са прогнозите за ваксина срещу Covid-19 до края на годината

0

Прогнозите за ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това каза доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

„До края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е сигурно, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна“, обясни имунологът по БТВ.

Не се очаква цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват за своя сметка плащат около 100 лв. В различните държави в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствена е под 60 лв.

„Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос“, коментира д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на частна лаборатория.

Според доц. Чобанов проблемът е в това, че у нас държавата или касата не поема във всички случаи изследването. „Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата“, смята имунологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук