Начало НОВИНИ Говорят интелектуалците: Не се страхуваме да ходим пеш

Говорят интелектуалците: Не се страхуваме да ходим пеш

0

Интелектуалците застанаха срещу управляващите. В отворено писмо стотици артисти, общественици, хора на перото призоваха за оставка на кабинета и край на модела “Борисов-Пеевски-Доган”. Въпросът е – защо чак сега?

По думите му подобна мобилизация на интелектуалците е изключително. 

“Толкова много хора със силно изявени и често различаващи се индивидуални мнения и позиции, особено в детайлите, успяха да се обединят около определен брой тези, с които единодушно са съгласни”, смята Гърдев. 

Подписалите се хора на културата и перото не се опасяват да “ходят пеша”, заяви пред изданието проф. Георги Каприев. 

“Ние всички се срамувахме от простащината на Тодор Живков. Но преди 2-3 години ми хрумна да чуя едно негово интервю и трябва да кажа, че в сравнение със сегашните ни управници, той звучи като Демостен”, казва професор Каприев.

“Питам защо уважението към езика, просветеността и културата сякаш отпаднаха от критериите, по които избираме управници. “Това е заиграването с “аз съм един от вас”. Този, който знае къде се слагат запетайките, той не е от нас. „Тези от “нас”, те не знаят къде се слагат запетайките, не могат да сформират цяло изречение, говорят на диалект. Това са ясни знаци на простащината, която ни управлява, и която е съзнателно налагана като стил. Това е един от най-важните ми мотиви да протестирам срещу това правителство”, посочи още порф. Каприев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук