Начало БЪЛГАРИЯ Петър Витанов: ГЕРБ загуби легитимност и в десните среди, ЕНП вижда, че...

Петър Витанов: ГЕРБ загуби легитимност и в десните среди, ЕНП вижда, че им носи репутационна щета

0

Докладът на ЕК е тъжен документ, но още по-тъжно е отношението на управляващите към него, коментира евродепутатът от левицата.

Докладът на ЕК е тъжен документ, но още по-тъжно е отношението на управляващите към него. Това каза евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Витанов в „Неделя 150“ по БНР.

„Иска ми се да направим разграничение, тъй като документите, които идват от европейските институции, са два. Първо, основият всеобхватен механизъм за върховенството на правото, обхващащ всички 27 страни-членки на ЕС, където са обсъждани 4 основни стълба, имащи пряка връзка с върховенството на правото“, каза Витанов.

По думите му това е доклад, изготвен от ЕК и членовете на ЕП нямат отношение към него.

„Констатациите, които са направени, са абсолютно еднозначни. Тъжен документ, но два пъти по-тъжно е отношението на управляващите към него. харесват си го. България е критикувана първо и количествено. Ако искате, най-много пъти се споменава в общата част, наред с Полша и Унгария, където знаем, че има тежки проблеми с демокрацита. Критикувана е и в четирите области и по отношение на медийната свобода неправомерното използване на европейския ресурс за подчиняване на българските медии и в частта съдебна система, където се отбелязват системните недостатъци, свързани със съдебната система най-общо, включително прокуратура, ВСС, достъп до правосъдие, недостиг на ресурси в специализираните съдилища и т.н. Отбелязва се липсата на обществено доверие в антикорупционното законодателство в България, начинът, по който се избира и недостатъчната гаранция за политическата му независимост на база процедурата, по която се избира председател на КПКОНПИ. Акцентира се и върху бих казал лошите практики в българския законодателен процес, а именно лобирането и въвеждане на законодателство през преходни и заключителни разпоредби, без да взима предвид общественото мнение, оценки на въздействие и т.н. Това е докладът, той е обективен“, каза още Витанов.

Той обясни, че сам по себе си докладът няма правна обвързаност, той е информативен, но посочва добрите практики в някои от страните членки, посочва проблемите и дава рецепта за решаване на някои от тях.

„Какво трябва да се направи? И тук идваме вече към втория документ, а именно резолюцията, която я бяха нарекли антибългарска, която гласувахме в комисията по граждански свободи. Това, което се случва – Европа ни казва това, което всички ние твърде добре знаем. Това не е антибългарска резолюция. Напротив – ЕС възстановява доверието си в България, защото ако до този момент България беше отъджествявана с най-корумпираната страна в ЕС, то сега протестиращите хора възстановиха доверието и вече фокусите са към българските управляващи. А именно – мнозинството от хората в България доказаха, че не се примиряват с този тип управление. Тази резолюция не е насочена срещу България и българите, а посочва дефицитите на управлението“, допълни още Петър Витанов.

Той подчерта, че резолюцията е по-ярка и категорична:

„Тя не позволява интерпретации. Там се казва ясно – влошаване на степента на върховенство на правото, влошаване на медийната свобода, отстъпление в демократичните стандарти… Тази резолюция е обект на консолидация между всички политически семейства“.

Според него тази резолюция не позволява интерпретации и спекулации с нейното съдържание.

В предаването „Неделя 150“ Витанов допълни:

„Европа констатира тъжна картина. За мен ГЕРБ загуби легитимност и в десните среди. ЕНП си дава сметка, че ГЕРБ носи репутационна щета“.

Витанов коментира и процесите в БСП.

„БСП не става по-дясна, няма отстъпление от идеологическата рамка. Противоречията тълкувам като междуличностни отношения, които се опитват да бъдат институционализирани или идеологизирани. Важно е да има критика към ръководството, но тя да бъде градивна,“ подчерта евродепутатът.

По думите му БСП е единствената партия, „която не е пристанала на ГЕРБ“.

„Искам да видя едно ляво управление, насочено към хората, към онеправданите, към невидимите слоеве. Искам да видя политика, насочена към възрастните хора, към друг вид здравеопазване, където търговските дружества са изтикани встрани, защото здравето не е стока, а право. Искам да видя образование, в което парите не следват ученика… Партии от десния политически спектър са неприемливи, защото идейно нямаме допирни точки,“  заключи Петър Витанов.

Предишна статияОще 6 с COVID -19 в Търновско, няма болни учители и ученици
Следваща статияСПАД НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС : 69 са новите случаи с COVID-19 у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук