Начало БЪЛГАРИЯ Цветан Цветанов: Борисов умело раздели протеста на две (Видео)

Цветан Цветанов: Борисов умело раздели протеста на две (Видео)

0


През дните на протестите Борисов и кръгът около него много умело успяха да разделят протеста и българското общество на две – едни, които подкрепят протеста и други, които не го подкрепят. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. „Зарядът на хората, които протестираха в самото начало, са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност, всичко, което говорихме за опорочаване на изборния процес, може да бъде неутрализирано“, каза Цветанов.

Бившият втори в ГЕРБ, който след скандала „Апартаментгейт“ първо беше отстранен от постовете в партията, а после сам прекрати членството, е убеден, че неговата формация ще влезе в парламента.

„Нямам абсолютно никакво съмнение в „Републиканци за България“, че ще бъде представена в българския парламент, въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели и е много важно да се очертае един сериозен, реален хоризонт за страната ни и това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме в предстоящите няколко седмици и месеци“, каза лидерът на „Републиканци за България“.

Партията се стреми за резултат над 400-450 хиляди гласа.

За излизането му от ГЕРБ, Цветанов каза, че това не е предателство:

„Аз съм решил да изляза и да вървя по моя път с евроатлантици, които искат да вървят по пътя на развитието на страната“, заяви Цветанов.

Цветанов подчерта и че е успял да изгради диалог между ГЕРБ и всички други останали парламентарни групи.

По думите на Цветанов „Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване“. ГЕРБ затова ще понесат голям негатив, добави още Цветанов.

За предстоящите избори Цветанов каза, че няма да има политическа формация, която в тази конфронтация и загуба на електорална подкрепа, да получи 1 млн. гласа.

„Всички партии ще получат някъде около 500 000 гласа, поне водещите, и ще има едно многообразие в следващия парламент, въпросът е дали всеки ще може да загърби егото си.

Попитан за отношението му към президента Радев, Цветанов каза, че „Републиканци за България“ застават зад президентската институция, а не зад Румен Радев.

„Обществото желае да има възможност за промяна на сегашната ситуация. Основното ни различие с Радев беше само за самолети. Създадохме възможност да има диалог между всички и така се стигна парламентът да гласува за F-16“, разясни още Цветанов.

По думите му страната ни вече е в една международна изолация и „това за всички е ясно. „Самият факт, че държавният секретар Майк Помпео в рамките на някъде около 5-6 месеца направи няколко обиколки в Югоизточна Европа е много ясен знак, че той не посети страната ни, а знаем, че посети Гърция два пъти“, коментира Цветанов.

Цветанов коментира проекта Балкански поток. Според него най-тревожното е, че решението за този проект е взето непрозрачно. В рамките на около две години той трябва да се проектира, да се реализира и да се пусне в експлоатация, но тук никой не дава отговор защо над 10 години ние все още не можем да изградим интерконекторната връзка Гърция – България, подчерта Цветанов.

„Политиците в България днес се фокусираха само и единствено върху това дали ще разделим протеста, дали протеста ще стихне, дали ще дадем по 50 лв., докато сме в управление на българските пенсионери. Това не е решение и това не е хоризонт, защото никой не говори за важните неща, които са в Европейския съюз. Това е съдебната система, прозрачността, която трябва да има, зелената сделка, защото България ще бъде пряко засегната, ако ние не се подготвим с дългосрочна стратегия“, заяви Цветанов.

Вижте още във видеото.

Цитира БНТ

Предишна статияДесетки арестувани при масови протести срещу израелския премиер Нетаняху
Следваща статияМъж нападна с нож пътник в бързия влак София-Бургас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук