Начало БЪЛГАРИЯ Колекцията на Васил Божков ще бъде конфискувана ако се окаже незаконна

Колекцията на Васил Божков ще бъде конфискувана ако се окаже незаконна

0

Колекцията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков ще бъде обявена за публична държавна собственост, ако международна експертиза докаже незаконния й произход, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя обясни, че експертизата вече е заръчана на чужди специалисти.

Разследващите са открили 6778 артефакта с белези на културно наследство в офисите на „Нове холдинг“. Но едва 212 от тях са регистрирани. 6566 са незаконно придобити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти. Върху тях са намерени дори бележки къде в България са открити, което навежда прокуратурата на мисълта, че са били изровени от иманяри.

Вещите са предадени за съхранение на Художествената галерия, Министерството на културата и НИМ. Всеки протокол за вещите е предявен и подписан от служители на фондацията и на поемните лица.

Възложена е експертиза на международни експерти, които да направят реална оценка, тъй като държавното обвинение е установило, че оценката на голяма част от колекцията на Божков нарочно е била занижена.

Предишна статияПроф. Иво Христов: Ако Байдън дойде на власт, започват серия войни в нашия регион
Следваща статияМинистър Сачева с предложение за детските надбавки да са без подоходен критерий

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук