Начало БЪЛГАРИЯ На дневен ред в правната комисия на НС е президентското вето върху...

На дневен ред в правната комисия на НС е президентското вето върху текстове от изборния кодекс

0

Президентското вето върху част от промените в Изборния кодекс влиза в правната парламентарна комисия. Държавният глава обяви мотивите си в обръщение към нацията на 28 септември.

Промени малко преди изборите и без обсъждане и реална оценка за въздействие според Румен Радев са  удар върху правната конструкция на държавата.

Президентът изтъква, че макар миналата година да е било решено да се премине към изцяло машинно гласуване на президентските и парламентарните избори, промените в Изборния кодекс са допуснали едновременното и машинен, и хартиен вот, което – заедно с ръчното броене на бюлетините,  е обезсмислило машинното гласуване.

Той връща и текста, с който законодателят прехвърли изцяло на ЦИК  отговорността за машинното гласуване, определяйки го като бягство от отговорност.

Румен Радев оспорва и възможността за референдум по въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Той посочва, че винаги е подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, но при ясни правила и без противоречие с Конституцията.

Според държавния глава промените в Изборния кодекс целят отваряне на достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите, за да бъде  гарантирана тяхната победа.

Предишна статияБългари успешно прекосиха Атлантическия океан със самоделна лодка (видео)
Следваща статияПроучване за CNN показва че Байдън води с 16% пред Тръмп

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук