Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите ще разгледат ветото върху Изборния кодекс

Депутатите ще разгледат ветото върху Изборния кодекс

0

Депутатите ще обсъдят ветото на президента върху промени в Изборния кодекс. Ветото беше наложено на 20 септември.

Като мотиви Радев посочи тогава – в обръщение към народа, че целта на промените , предложени от ГЕРБ, е да гарантират победа на управляващите в предстоящите избори.

Президентът критикува приетото от парламента смесено гласуване – електронно и на хартия, както и ръчното броене на бюлетините, „което обезсмисля машинното гласуване“.

Вчера мнозинството в правната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс.

В подкрепа на възраженията на Румен Радев се обявиха само представителите на БСП и на ДПС.

Правната парламентарна комисия ще изслуша единственият номиниран за председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев – в момента говорител на ЦИК.

Кандидатурата му беше внесена от управляващата партия ГЕРБ по предложение на Федерацията на независимите студентски дружества. Организацията е член на Обществения съвет към Комисията.

Гласуването в пленарната зала е насрочено за утре.

Председателският пост в Централната избирателна комисия е вакантен от края на август, когато оставка подаде Стефка Стоева. Тя обясни, че се оттегля по лични причини, но в изявление пред колегите си посочи и нестабилното изборно законодателство и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване изцяло на Комисията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук