Начало НОВИНИ Доц. Ангел Кунчев: Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно.

Доц. Ангел Кунчев: Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно.

0

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за заразени с коронавирус болнични легла. Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рисковите групи“. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова тв. 

Сценариите за ограничаването на възрастните хора били три. Кунчев уточни, че най-меката опция би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация. 

„При всяка болест като COVID-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези, които вече са в сила“, заяви той.

Кунчев добави, че ръст на заболеваемостта се наблюдава в цяла Европа. И подчерта, че около 20% от положителните в България имат нужда от медицинска грижа и около 5% – от интензивни грижи.

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание. „Ако ние сами не внимаваме и не положим усилия, за да се предпазим, никакви мерки няма да ни помогнат“, каза той.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че човек скоронавирус е заразен два дни преди появата на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.

Той посочи и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини. Цената им ще е 20-25 лв. С тях за 20-ина минути ще може може да се определи дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личния лекар.

Кунчев разясни, че ще получим 2500 флакона „Ремдесивир“ по линия на ЕС, а около 3000 флакона вече са разпределени и всички болници имат от тях. „Един флакон „Ремдесивир“ струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона“, обясни още Кунчев.

Предишна статияCOVID-19: Нов рекорд на заразените у нас – 516 за денонощие
Следваща статияОблачно и дъждовно днес в повечето райони на страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук