Начало НОВИНИ Виртуалната реалност ще може да се свърже с усещането за допир чрез...

Виртуалната реалност ще може да се свърже с усещането за допир чрез „универсален закон“

0

Във видео игрите сетивното възприятие се осъществява само чрез звуци и симуларни визуални сцени. Екип от изследователи Университета в Бирмингам, съставен от учените Майкъл Адамс, Джеймс Андрюс и Томас Джонсън, отиде по-далеч: те използваха сеизмични вълни, за да разработят нова технология за виртуална реалност. Тази нова технология е снабдена с рецептори, които възприемат чувството за допир. 

„Когато докоснем нещо, се създават вълни, които преминават от слоевете на кожата и стигат до клетките.“ Това отбелязват изследователите в статия на „Science Advances“. 

Учените са членове на H-Reality, проект на промишлени и академични експерти по инженерство и математика. Те са създателите на следващото поколение хаптик контроли. Екипът също така съобщава, че е идентифицирал „закон за универсалната скала“, свързан с рецепторите за докосване. Специалистите стигнаха до това мнение след експерименти с вълни на Рейли, тип повърхностна акустична крива, която се движи в твърди тела. 

Тези Рейли вълни възникват от контакт между обектите. В този смисъл учените установиха, че тези вълни преминават през слоевете на кожата и костите; след това те се поглъщат от клетките на рецептора за допир.

Механорецепторите са специализирани в откриването на кожни усещания. Например корпусите на Майснер реагират на нежно докосване; тези на Краузе, до студа; тези на Руфин, до разтягането и жегата. Фокусът обаче е върху Пачини, които реагират на натиск и вибрации.

„Докосването е забележително сложно усещане , като се използват няколко различни вида механични рецептори за откриване на кожни вълни“, коментира изследователският екип в статия на „Science Advances“.

Предишна статияКитай се радва на своите „златни“ празници без COVID-19: ежедневните пътувания надхвърлят 62 милиона
Следваща статия612 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук