Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Никола Владов: Коронавирусът доведе до спад в броя на донорите

Проф. Никола Владов: Коронавирусът доведе до спад в броя на донорите

0

„Коронавирусът за известно време блокира нашата работа. До средата на май нямаше трансплантации. Това доведе до спад в броя на донорите. Това беше трудност, която допълнително демотивира координаторите”, заяви проф. д-р Никола Владов – завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА по Нова.

Проф. Никола Владов работи неуморно на линията между живота и смъртта и за последните 10 години е извършил над 60 чернодробни трансплантации. А наскоро беше предложен за орден „Стара планина“ I степен. Коронавирусът не е попречил на работата му – проф. Владов е направил само с 50 операции по-малко.  Той обаче съветва хората да не отлагат срещата с лекар.

„Всички лекари трябва да издържат на натиска от COVID-19. Ако трябва всички ще се включим в тази борба. Ние, хирурзите, сме малко по-встрани. Макар, че и при нас може да се случи пациентите да имат коронавирус. Трябва да си помагаме взаимно”, смята проф. д-р Никола Владов.

Неговата ключова дума е дисциплина – дори смята, че в страната тя трябва да се затегне, тъй като е забелязал, че много хора ходят без предпазни маски и не спазват нужната дистанция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук