Начало НОВИНИ Джонсън с предупреждение към Меркел, че Великобритания е готова за Брекзит без...

Джонсън с предупреждение към Меркел, че Великобритания е готова за Брекзит без сделка

0

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е казал на германския канцлер Ангела Меркел, че „макар постигането на Брекзит споразумение в следващите дни да бъде от полза както за Европейския съюз, така и за Великобритания, Лондон също така е готов да се изправи срещу сценарий, при който не е постигнато споразумение, заявиха в неделя от кабинета на премиера.

В телефонен разговор с Меркел британският министър-председател е повторил, че риболовът и равнопоставеността са областите, изискващи най-голямо внимание поради „значителните пропуски“, които съществуват между позициите на Лондон и ЕС по тези въпроси.

Ден по-рано Борис Джонсън е отправил подобно послание и към френския президент Еманюел Макрон.

В телефонен разговор Джонсън е казал на Макрон, че страната му ще проучи всички начини за постигане на търговско споразумение с Европейския съюз след Брекзит, заявиха от Даунинг Стрийт в събота.

Джонсън е „подчертал, че през следващите дни трябва да се постигне напредък, за да се преодолеят значителните пропуски, особено в областта на рибарството и равнопоставеността, чрез процеса на интензивни разговори между главните преговарящи“, заяви премиерският кабинет и добави, че „той е подчертал, че сделката е по-добра и за двете страни, но също така, че Обединеното кралство е готово да прекрати преходния период в края на годината при условия, подобни на австралийските търговски договорености с ЕС, ако не може да бъде постигано двустранно споразумение“.

В неотдавнашни информации се посочва, че главния европейски преговарящ Мишел Барние планира да удължи преговорите с Великобритания и след 15 октомври – срокът, който Лондон определи като крайна дата за постигане на сделка с ЕС.

Предишна статияВ София започва международна конференция, посветена на свободата на медиите в България
Следваща статияКАТ с мащабна акция на пътя. Проверява ТИР-ове и автобуси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук