петък, юни 2, 2023
БЪЛГАРИЯ WEATHER
Начало БЪЛГАРИЯ Здравният министър с нови заповеди за карантината и PCR тестовете

Здравният министър с нови заповеди за карантината и PCR тестовете

0

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията, сочи нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Съгласно същата заповед, хоспитализираните с коронавирус пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации/показатели/резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. Т. е. за изписване от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

Отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус.

Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

С друга заповед на здравния министър от утре, 14 октомври, при провеждане на футболни мачове на Националния стадион „Васил Левски“ се допуска публика до 30 % заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

 

 

Предишна статияКатастрофа с жертва затвори Прохода на републиката
Следваща статияПродължава нарастването на броя с COVID-19, новите случаи са 785

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Don`t copy text!