Начало БЪЛГАРИЯ Иван Гешев ще бъде изслушан за доклада му от правната парламентарна комисия

Иван Гешев ще бъде изслушан за доклада му от правната парламентарна комисия

0

Правната парламентарна комисия ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с внесения от него доклад от 63 страници за работата на държавното обвинение за първите осем месеци от мандата му.

Освен статистика за разследвания и проверки, обвинени и осъдени лица, в доклада са описани шумните акции на държавното обвинение – от срещу наричаните от Гешев олигарси Васил Божков и братя Бобокови, през разследванията за тежки пътни инциденти, за строителството по Черноморието,  незаконните сметища и водната криза, и се стигне до карантинните дела.

До доклада на Обвинител номер едно се стигна по настояване на опозиционната БСП.  Депутатите й се активизираха след гражданските протести, последвали влизането на въоръжени лица от Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор, спец и военни обвинители в сградата на президентската администрация.  Часове след акцията държаният глава поиска оставката на Иван Гешев. За нея настояват над три месеца и протестиращите.  Поискаха я и от БСП, но и да го изслушат. Решението беше подкрепено от всички парламентарни групи.

Доколкото процедурата е безпрецедентна, детайлите по нея ще се уточняват в началото на заседанието на правната комисия в ранния следобед, но  – по наша информация,  депутатите първо ще чуят оценката на Гешев за първите осем месеца от мандата му,  а после всяка парламентарна група ще има право на въпроси към него.

Предишна статияПродължава нарастването на броя с COVID-19, новите случаи са 785
Следваща статияПрезидентът Румен Радев замина на посещение в Гърция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук