Начало БЪЛГАРИЯ Здравният министър Проф. Костадин Ангелов: Засилваме контрола на мерките срещу коронавируса (ВИДЕО)

Здравният министър Проф. Костадин Ангелов: Засилваме контрола на мерките срещу коронавируса (ВИДЕО)

0

Заради липсата на дисциплина сред хората засилваме контрола на мерките срещу коронавируса. Това каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб.„Още когато започна тази пандемия, казахме, че ще спечелим тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината“, обясни министър Ангелов.

Той подчерта, че според броя на заразените в страната се наблюдава сериозен ръст. „Здравната ни система все още има ресурс да се справи с епидемията от коронавирус, но по области вече започва да се усеща претоварване. Това е така заради неспазването на мерките от всички“, каза още министърът.

„Ако разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща. Първото – българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, каквито са разписани. Нашите мерките са достатъчно леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола“, обяви Ангелов.

Контрол ще се осъществява ежедневно, дори и през нощта, от всички институции на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията.

„По отношение на числата – 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация“, обяви още здравният министър. 

Избягвайте пътувания в Търговище и Благоевград, ако не е нещо наложително, предупреди проф. д-р Ангелов. „Там имаме заболеваемост над 120 човека на 100 000, излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области“, допълни той.

Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите – 16.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук