Начало НОВИНИ Путин иска да удължи ядрения пакт „Нов старт“ с една година, но...

Путин иска да удължи ядрения пакт „Нов старт“ с една година, но САЩ отхвърлят предложението

0

Руският президент избра удължаване на договора за руско-американско ядрено разоръжаване. 

Съветникът на Белия дом по национална сигурност Робърт О’Брайън отхвърли предложението на руския президент Владимир Путин за удължаване на Новия старт в петък, 16 октомври, защото то не включва взаимното замразяване на ядрените арсенали, нещо, за което Вашингтон поиска да постигне споразумение. 

„Днешното предложение на президента Владимир Путин за удължаване на “ Новия старт “ без замразяване на ядрените бойни глави го прави невъзможно“, коментира О’Брайън в Twitter.

„Ние вярвахме, че руснаците са готови да приемат това предложение, когато се срещнах с колегата си в Женева“, разкри О’Брайън , който смяташе, че предложението, направено от САЩ, би било „победа и за двете страни“.

„Америка се отнася сериозно към контрола на оръжията, който ще запази света в безопасност. Очакваме Русия да преоцени позицията си, преди да се стигне до скъпа надпревара във въоръжаването“, добави той.

Американският пратеник за контрол на оръжията Маршал Билингслиа също реагира в Twitter.

„Съединените щати положиха всички усилия. Разочароващо е, че Руската федерация за първи път се отказа от споразумение, обхващащо всички ядрени бойни глави “, каза Белингсли. „Това би било историческа сделка, добра за САЩ, Русия и света.“

Путин предложи удължаването на двустранния договор за една година без предварителни условия, за да не изтече срокът му и да позволи продължаване на преговорите за неговото съживяване.

Путин също така възложи на външния министър Сергей Лавров на среща с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия на 16 октомври да изработи позицията на Русия по отношение на Новия СТАРТ и да информира Съединените щати за събитията.

„В тази връзка предлагам … удължаване на настоящия договор без никакви условия за поне една година, така че да могат да се водят смислени преговори по всички параметри на проблемите …“, каза Путин, добавяйки, че ще бъде „изключително тъжно „, ако договорът изтече.

Договорът от 2010 г. ограничава стратегическите ядрени оръжия и трябва да изтече през февруари, въпреки че може да бъде удължен с пет години, което Москва заяви, че е готова да направи без предварителни условия.

Русия предупреди, че няма достатъчно време за предоговаряне на сложен нов договор до февруари.

На 13 октомври над 75 депутати от цяла Европа призоваха САЩ да удължат Новия старт преди изтичането му.

Предишна статияБорисов: Отпускаме 504 млн. лв. за нуждаещите се семейства
Следваща статияКой беше терористът, убит от полицията, след като обезглави учител във Франция?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук