Начало СВЯТ Възкръсна украинската афера на Байдън

Възкръсна украинската афера на Байдън

0

Синът му Хънтър със заплата от 50 000 долара в украински холдинг

Туитър и фейсбук го заметоха под килима

Джо Байдън все още води в проучванията, и с по-голяма преднина от Хилари в 2016 г. Но съмненията в крайния му успех са все тъй силни. След време историците ще умуват над загадката защо една тъй компрометирана и уязвима фигура бе натрапвана с такова настървение от демократическата върхушка в президентски избори, които са толкова важни за нея.

В сряда, 14 октомври, консервативният таблоид „Ню Йорк Поуст“ хвърли предизборна бомба: новооткрит имейл разкрива как синът на Байдън, Хънтър, посредничи между украински олигарх и своя баща, тогава вицепрезидент на САЩ. Новостта е главно в начина, по който писмото се озовало в редакцията.

Миналата година неизвестно лице оставило за поправка в сервиз в щата, дето живеят сем. Байдън, Делауеър, повреден от вода лаптоп. На капака имало лепенка на фондация на името на другия син на Джо – Бо, покойния бивш окръжен прокурор в щата. Доста след ремонта, понеже лицето не се появявало да си го вземе и да плати, стопанинът на сервиза отворил лаптопа да търси името и координатите на собственика. Намерил имейли, сред които преписка между Хънтър и украинския олигарх Вадим Пожарски. А също и кореспонденция с китайски фирми, но фокусът на новината са украинските му връзки.

В едно от писмата си Пожарски благодари на Хънтър, че го срещнал с вицепрезидента на САЩ във Вашингтон. В твърдия диск имало и видеа на Хънтър, гол, пушещ крак кокаин във ваната и правещ секс с неизвестна жена. Няколко изображения и видеа бяха показани и на сайта на „Поуст“. Хънтър, както призна и баща му на тв дебата, имал сериозен наркопроблем, но не подозирах колко сериозен! Нищо чудно, че е си забравил лаптопа! 

При все това младежът се появи онлайн на демократическата конвенция това лято да представи баща си. Пиар сценка с цел да се контрастира семейната сплотеност на Байдънови с бездушието на Тръмп, тръгнал да играе голф в деня на смъртта на брат си.

Човекът от сервиза уплашено предал компютъра на ФБР преди година, но си направил копие от твърдия диск и го дал на съветник на Руди Джулиани, бившият нюйоркски кмет и сегашен адвокат на Тръмп, който накрая го пратил в редакцията на „Поуст“ в неделя, 11 октомври.

На възраженията, че не се знаело чий бил компютърът и дали намереното не било фалшификат, може да се отговори само, че той е бил на разположение на ФБР цяла година, а там със сигурност знаят как да проверят. Могли са да разпитат и самия Хънтър, а и Пожарски, но явно не е направено. Фактологията по украинската корупция на сем. Байдън обаче ни бе добре известна и преди тази находка. Тя бе изнесена миналата година и от „Уолстрийт джърнъл“. Самият аз написах тогава поне два коментара тук във връзка с тях.0

Очевидно след ходатайствата на Пожарски с посредничеството на Хънтър Джо Байдън се намесва пред украинския президент Порошенко да предотврати приемането на закон, увреждащ интересите на „Бурисма“ и да издейства уволнението на главния прокурор, разследващ холдинга за корупция.

Преди година украинският президент Зеленски разследваше своя предшественик Порошенко и в медиите изтичаха скандални сюжети, засягащи и баща, и син Байдън. Тръмп още водеше ариергардни битки срещу Хилари и едва започваше да маневрира срещу демократическия фаворит за президентските избори в 2020 г. Джо Байдън. Демократите го обвиняваха, че притискал Зеленски да натопи Байдън. Публикуван бе обаче запис на телефонен разговор между двамата президенти, с който това обвинение не бе потвърдено. Либералните медии тогава стовариха лавина от негативизъм и на главата на украинския лидер, викаха му на подбив „Моника Зеленски“.

Както си спомняме, след като съдейства на американския посланик в Киев Джефри Пайът за успеха на преврата срещу президента Янукович през февруари 2014 г., вицепрезидентът Байдън става неофициален „цар“ на Украйна: назначава премиери, магистрати, шефове на парламентарни комисии. Синът му Хънтър е назначен за член на борда на най-големия украински газов холдинг „Бурисма“, собственост на олигарха Николай Злочевски, със заплата 50 хиляди долара на месец. Хънтър не е стъпвал във фирмата и няма понятие от газов бизнес. Спазарен номинално за правен съветник, той по-късно отрича, че е вършил правни услуги за холдинга.

Когато украинският главен прокурор Виктор Шокин започва разследване за корупция срещу холдинга, самият Байдън, както по-късно чистосърдечно се похвали на пресконференция в Съвета за международни отношения в Ню Йорк, извива ръцете на Порошенко да уволни прокурора, като го заплашва, че ще спре един милиард кредитни гаранции от САЩ за Украйна. Самият Шокин даде ясни показания по случая в рамките на друго дело и те бяха публикувани през септември м. г.

Политико-корупционната зависимост между демократите и новото украинско правителство е явна. По същото време Девън Арчър, колега на Хънтър в инвестиционната фирма „Роузмонт Сенека“ и близък приятел на заварения син на държавния секретар Джон Кери – Крис Хайнц, също постъпва „на работа“ при Злочевски. Постъпва и самият Хайнц, но по-късно се отдръпва: семейство Кери е по-способно на елементарно благоразумие от семейство Байдън.

А друг украински олигарх, Виктор Пинчук, до 2014 г. е най-големият спонсор на фондация „Клинтън“ с над десет милиона долара дарения и неговият клиент, депутатът в Радата Сергей Лешченко, дава на демократите тъй важния за тях компромат за Пол Манафорт, шефа на предизборния щаб на Тръмп.

Украинската корупция на демократите и лично на сем. Байдън бе вече предмет на няколко сенатски разследвания и в края на краищата доведе и до неуспешния импийчмънт на Тръмп, който бе само маневра за отвличане на вниманието от разкритията.

Веднага след публикуването на „бомбата“ в сряда следобед социалните мрежи туитър и фейсбук блокираха акаунтите на „Поуст“, който все пак е един от най-големите американски всекидневници. Блокирани бяха и линкове от други акаунти към публикацията в „Поуст“. Оправданието на Туитър е, че материалите били „хакнати“ и в тях се съдържала лична информация – имейл адреси и телефони. А от Фейсбук обясниха, че още проверявали фактите.

Въпреки че кампанията на Байдън напълно отрече истинността на изнесеното, тя приветства цензурирането на новината от социалните мрежи. Но пък сенаторът републиканец Джош Холи написа гневни писма до шефовете на фейсбук и туитър, Марк Зукърбърг и Джак Дорси, в които настоя за незабавен отговор за „безпрецедентната цензура“. Сенатската правна комисия ще се събере екстрено да призове официално двамата да се явят да докладват защо „злоупотребяват с корпоративната си мощ да заглушават сигнали за корупция“.

„Ню Йорк Таймс“ разказа за случилото се с уклончиви изрази (заглавието им бе „Твърдения за Байдън предизвикват ответната реакция на социалните мрежи“) и разкритикува Тръмп, който в сряда вечерта спомена за публикацията на „Поуст“ на телевизионната си предизборна среща, че изказал „неоснователни“ твърдения за Байдън.

Не е ясно дали бомбата на „Поуст“ ще повлияе чувствително на настроенията на гласоподавателите. Има и определен момент на дежа вю след приключенията с имейл акаунта на Хилари в 2016 г. Може определено обаче да се каже, че скандалът с лаптопа на Хънтър Байдън додаде един допълнителен грозен щрих към тези и без това рядко грозни президентски избори без избор.

За които все още не може да се прогнозира нищо с увереност! За разлика от 2016 г., когато още през септември уверено прогнозирах тук победата на Тръмп. Все още се надявам да мога да дам по-определена прогноза пред самата дата на изборите.

Предишна статияНационален логистичен щаб ще координира денонощно работата на всички институции в битката с Covid-19
Следваща статияВ НОИ се обсъжда проекта за бюджет на общественото осигуряване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук