Начало БЪЛГАРИЯ Николай Василев: Бюджетът за 2021 г. е разхитителен, новият бюджет е предизборен

Николай Василев: Бюджетът за 2021 г. е разхитителен, новият бюджет е предизборен

0

„Бюджетът за 2021 година е разхитителен и се прави от правителство, което като че ли се готви да управлява за последно. Вземат се абсолютно хаотични решения.“ Това заяви пред БТВ бившият вицепремиер и финансов министър Николай Василев. 

„Това управление се превръща в най-популисткото от въвеждането на валутния борд. Раздават се милиарди, с което след себе си управляващите ще оставят празна каса.“, допълни той.

Икономистът е на мнение, че ако бюджетът е отговарял на пандемията от коронавирус, е можело да се отделят пари за лекарите от първа линия, за респиратори и за бизнеса.

„Сега милиардите отиват за сектори, които не са пострадали от ковид-кризата и са безкрайно нереформирани. Хората в публичния сектор и пенсионерите имаха по-високи доходи и през 2020 година спрямо 2019 година Сега чуваме, че през 2021 година те ще вземат допълнително средства. В години на рецесия се взимат пари на заем, което за мен е свързано с изборите, но кабинетът ще остави за следващите управляващи огромни дефицити.“, подчерта Василев.

„Новият бюджет е предизборен. За бизнеса се дават някакви 300 млн. лв., което звучи като нула. Дават се пари на хората, които нямат нищо общо с кризата, което говори вече за липса на отговорност. Ако следващото правителство е реформаторско, трябва да изпие горчивата чаша и да върне социалните придобивки. Ако Владислав Горанов беше финансов министър, това нямаше да се случи. Преди лятото България имаше отлична данъчна система, но сега е счупена с този луд и разочароващ бюджет. Като икономист съм обиден. Дори не съм вярвал, че бивш министър на социалистите ще призовава да не се раздават по този начин по 50 лева на пенсионерите.“, категоричен бе бившият финансов министър.

„Следващото правителство, което ще намери празна хазна, има три решения пред себе си. Едното е да продължи с невероятните дефиците и да се пуска по пързалката, за да стигнем някои южни страни. Другият вариант, който препоръчвам, е да се намалят придобивките. Най-лошият сценарий е да се увеличат данъците, за да се се запълват дупки.“, завърши Николай Василев. 

Предишна статияВ парламента ще се обсъжда плана за готовност при грипна епидемия
Следваща статияСтоличният общински съвет с гласуване за втора актуализация към бюджета на София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук