Начало НОВИНИ Заплахата от чуждестранни хакери отново преследва изборите в САЩ

Заплахата от чуждестранни хакери отново преследва изборите в САЩ

0

Остава само малко повече от седмица до президентските избори в САЩ, алармите в агенциите за сигурност и технологичните компании срещу възможни компютърни атаки от чуждестранни хакери са максимални и има опасения да се повтори случилото се през 2016 г.

На избори преди четири години руските хакери успяха тайно да се намесят в политическия дебат в САЩ, за да повлияят на резултатите от изборите, ход, който според демократите помогна на президента Доналд Тръмп да спечели изборите.

Тази година Белият дом предупреди миналата сряда, че Иран се опитва да повлияе в обратната посока, т.е. срещу Тръмп, като изпраща имейли до демократичните избиратели.

От САЩ обясниха, че Иран и Русия вече са успели да се получи информация от американските избиратели, въпреки че в момента има само доказателство, че тази информация е била използвана, за да повлияе на обществено мнение в случая с Техеран.

От своя страна както ФБР, така и Министерството на националната сигурност също предупредиха, че хакерите с произход от Русия, Китай и Иран търсят формули, за да посеят хаоса, да делегитимизират демократичния процес и да се задълбочат в социалните разделения.

„Национални държави като Китай, Русия и Иран ще се опитат да използват кибер способности да атакуват инфраструктура, свързана с президентските избори в САЩ, да изострят социалното и расовото напрежение, да увредят доверието в публичните власти и да критикуват нашите избрани представители“ , посочи последния доклад на Министерството на вътрешната сигурност, публикуван през октомври.

Ако има две компании, които бяха обвинени за разпространението на дезинформация и чужда намеса през 2016 г., това бяха социалните мрежи Twitter и най-вече Facebook, които по този повод са избрали много по-агресивни действия за предотвратяване на грешките отпреди четири години.

И двете компании предупреждават, че хакерите се представят за американци, за да повлияят на общественото мнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук