Начало НОВИНИ Столицата на Индия се задушава под гъста мъгла от замърсяване

Столицата на Индия се задушава под гъста мъгла от замърсяване

0

Екстремното замърсяване в Ню Делхи произхожда от околните селскостопански изгаряния, отработени газове и промишлени емисии. Това е друга спешна ситуация, която може да изостри пандемията. 

Ню Делхи , столицата на Индия, беше покрита този петък, 23 октомври, с гъста токсична мъгла. Мъглата беше регистрира на „силно“ ниво на замърсяване, събитие, което се случва всяка година, в началото на зимния сезон.

През този сезон въздухът в града се превръща във вредна смес от изпарения от околните селскостопански пожари, отработени газове и промишлени емисии.

Американското посолство в Ню Делхи регистрира дневна концентрация на фини частици PM2,5 от 269 микрограма на кубичен метър въздух.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва средната дневна концентрация на PM2,5 да не надвишава 25, тъй като тези частици, които са една трета от диаметъра на човешки косъм, могат да проникнат в кръвния поток през белите дробове а продължителната експозиция увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак на белия дроб.

„Очаква се по-нататъшно влошаване (на качеството на въздуха) за два дни“, заяви правителственият орган SAFAR, позовавайки се на „значително увеличение на земеделските пожари“ в съседните щати Харяна и Пенджаб, което допринася за 17% на нивата на PM2,5 в Делхи.

Тази година изгарянето започна по- рано, защото фермерите се страхуват от недостиг на работна ръка, поради пандемията.

В четвъртък вечерта, по време на дебата си с Джо Байдън за президентските избори на 3 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп каза: „Вижте колко отвратително е това в Китай. Погледнете Русия, погледнете Индия. Отвратително е. Въздухът е отвратителен.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук