Начало БЪЛГАРИЯ Шефът на СРЗИ: Карантината на Радев и Борисов е свалена поради неотложната...

Шефът на СРЗИ: Карантината на Радев и Борисов е свалена поради неотложната им работа

0

Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме“. 

Това обясни началникът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев пред „24 часа“ във връзка със скоростното сваляне на карантината на президента и премиера. 

Румен Радев беше поставен под карантина като контактен с диагностицирания с COVID-19 командир на ВВС ген.-майор Димитър Петров, но след това бе свалена. Стана ясно и че премиерът и министри са били контактни лица на зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който съобщи, че е заразен. За по-малко от 24 часа карантината бе свалена от Борисов, от финансовия министър Кирил Ананиев и от Севделина Арнаудова.

Двата последователни отрицателни теста, които дадоха президентът и премиерът са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването, което доказва, че и двамата не са заразени, казва още д-р Пенчев.

10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички контактни, допълни той.

„В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим има опасност и за другите около вас, а те обикновено са ви най-близките хора и тези, които обичате най-много“, обясни д-р Пенчев.

Предишна статияПреустановяват плановите опeрации в много болници заради COVID-19
Следваща статияМангъров: Болниците изнемогват, защото се приемат хора с леки симптоми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук