Начало НОВИНИ Турският премиер Ердоган настоява за бойкот на френските продукти

Турският премиер Ердоган настоява за бойкот на френските продукти

0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки на фона на скандала около по-строгата позиция на Франция по отношение на радикалния ислям.

В телевизионна реч той призова световните лидери да защитават мюсюлманите, „ако във Франция има потисничество срещу мюсюлманите“.

Г-н Ердоган гневно критикува френския президент Еманюел Макрон за обещание да защитава секуларизма срещу радикалния ислям.

Това се случва, след като учител е убит за показване на карикатури на пророка Мохамед.

На 16 октомври Самуел Пати беше обезглавен от 18-годишния Абдулах Анзоров извън Париж. Франция „няма да се откаже от нашите карикатури“, заяви президентът Макрон по-рано тази седмица.

Изображенията на пророка Мохамед са широко разглеждани като табу в исляма и са обидни за много мюсюлмани.

Но държавният секуларизъм – или непрозрачността – е от основно значение за националната идентичност на Франция. Ограничаването на свободата на изразяване, за да се защитят чувствата на една конкретна общност, подкопава единството, казва държавата.

Две седмици преди нападението, г-н Макрон определи исляма като религия „в криза“ и обяви нови мерки за справяне с това, което той нарече „ислямистки сепаратизъм“.

Франция има най-голямото мюсюлманско население в Западна Европа, а някои обвиняват властите, че използват секуларизъм, за да ги насочат. Това съобщи BBC.

Предишна статияД-р Стойчо Кацаров: Закона беше нарушен от СРЗИ като отмени първата карантина на Борисов
Следваща статияЦветан Цветанов: Нека ГЕРБ да не преминава границата на нормалната комуникация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук