Начало НОВИНИ Ейми Барет е новият член на Върховния съд на САЩ

Ейми Барет е новият член на Върховния съд на САЩ

0

Американският сенат потвърди с републиканско мнозинство номинацията на Ейми Кони Барът като 115-ия съдия във Върховния съд. След вотът Барет положи клетва на церемония на открито в Белия Дом. Това е едва петата жена, която влиза в американския конституционен съд в над 230-годишната история на институцията. Барет е третата номинация на президента Доналд Тръмп за Върховния съд и зациментира консервативното мнозинство на органа седмица преди изборите.  

Тръмп определи потвърждаването на номинацията като „ден от голямо значение.“  Барет, която е религиозен консерватор, обеща да отстоява независимостта на съдебната система. Новият върховен съдя ще заеме овакантеното място на Рут Бейдър Гинсбърг, която в продължение на десетилетия бе икона за либералите. Гинсбърг почина миналия месец.

Демократите критикуваха републиканците за процеса по избиране на заместник на Гинсбърг. Те ги обвиниха в двуличност, заради блокадата им през 2016-а на номинация за Върховния съд на президента – демократ Барак Обама с довода, че в период близо до избори за президент е удачно да се изчака вота.

Демократите също посочват, че досега не имало гласуване на съдия толкова близо до президентски избори.

Предишна статияКалоян Методиев: Странно съвпадение за 24 часа толкова политици се разболяха от COVID-19
Следваща статияПолицаи излизат на протест в Бургас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук