Начало НОВИНИ Министър Красимир Вълчев: Присъственото обучение е най-доброто

Министър Красимир Вълчев: Присъственото обучение е най-доброто

0

Най-лесно е да затворим училищата.

Това коментира в предаването „Здравей, България“ по NOVA образователният министър Красимир Вълчев. 

„Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто“, допълни още той.

По думите му към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители.

Рекорден брой случаи на COVID-19 и рекорден брой починали

„Учителите много по-често се заразяват и стигат до боледуване. Има и такива, които са в интензивни отделения. Статистически учителите боледуват колкото и другите активни хора на тази възраст. В последните 2 седмици имаме над 240 починали от COVID-19. Системата не е изолирана от това, което се случва в страната“, заяви министърът.

„Прави впечатление, че учителите са много повече и се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване“, каза още той.  И допълни: „Системата на образованието не е изолирана от това което се случва в страната“.

„90 000 са учителите, от които над 400 са с хронични заболявания, но имаме и много повече, които са рискови. Казали сме на директорите, когато има молба за отпуск, те да я разрешават, дори да се стигне до невъзможност за заместване в определени часове. Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим училищата централно, но ще жертваме правото на образование на децата, ще жертваме качествено образование, ще доведе до увреждаме психиката на децата и ще караме родителите да си стоят вкъщи. Ние избрахме варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено образование. Много по-грешно е да вземем централни решения“, каза още министърът.

„Имаме областни щабове, които могат да вземат решение да затварят и цялата област. Вчера дадох разрешение за затваряне на едно училище в област Приморско. Имахме две училища с влошена ситуация в Търговище и оттам дойде практическата необходимост от заповедта. Нямаме лесни решения в момента, но имаме прагови стойности. Ако 15% от учениците отсъстват заради симптоми, които са сходни на COVID, се затваря училището, респективно при 20% е за паралелката. Това, което не виждаме, са подадените молби за отпуск, подадените заявления за преминаване в електронна среда, деца, които казват, че нямат обоняние. Необходимо е да се действа локално“, добави Вълчев.

„Директорите на училищата, където има психоза, препоръчваме да вземат такова решения. Имаме и числови стойности, а те понякога може да не се достигнат. Едно дете, за да отсъства, трябва да мине през личния лекар. Информацията понякога се забавя с два или три дни. Училищата имат най-бързата и точната информация. Заповедта не отменя, а допълва отговорността на щабовете“.

„В последните седмици имаме повишен брой на отсъстващи ученици, които кихат и кашлят. Целта е да затворим 10% не от общините изобщо, а 10% там, където има проблем. В момента сме въздържани да вземем решение за централно затваряне на училищата“, допълни министърът.

„Имаме 4 – 5 случая на заразени служители на Министерството, включително такива, с които съм се виждал преди една седмица. Правя си тест периодично. Засега съм отрицателен. Контакт с членове на правителството, които са положителни, не съм имал“, допълни още министърът.

Предишна статияСАЩ и Русия в битка за Сърбия и Балканите
Следваща статияСофийският градски съд регистрира Републиканци за България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук