Начало БЪЛГАРИЯ Милен Велчев за Бюджет 2021 г.: Следващите правителства няма да имат голям...

Милен Велчев за Бюджет 2021 г.: Следващите правителства няма да имат голям избор

0
Следващите правителства няма да имат голям избор и ще трябва да продължат тези разходи. Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от тази дългова спирала.

Това заяви в ефира на bTV бившият финансов министър Милен Велчев по повод проекта за бюджет 2021 г.

Той очерта редица грешки. Една от тях са предвидените детски надбавки.

„Разпростират се над всички семейства, независимо от тяхната нужда. Тези пари трябва да са предназначени за нуждаещите се. Моят син не виждам защо трябва да се подпомага. Много хора няма да оценят този редовен разход, който държавата ще направи. Въпреки че правителството подчертава, че това е временна мярка, аз нямам основание да смятам, че което и да е правителство след това няма да може да устои на исканията за удължаване на мярката във времето“, коментира Велчев.

Той заяви, че има основания да се смята, че този проект за бюджет е предизборен, както твърдят и редица други икономисти.

„От друга страна – опитът показва, че подобни предизборни извънредни харчове, особено в социалната област, не носят резултати“, категоричен беше Велчев.

Той коментира и предвиденото увеличение на пенсиите:

„Предстои да видим с увеличението на пенсиите какви мини ще се заложат за следващото правителство. Такава голяма система трудно може да бъде взривена, но начинът, по който се предлага това увеличение на пенсиите търпи значителни критики“, посочи Велчев и допълни, че различното процентно увеличение на минималната и максималната пенсия всъщност ще доведат до липса на мотивация работещите да се осигуряват – нещо, което посочиха и други критици на проектобюджета за догодина.

Предишна статияПроф. Генчо Начев: У нас леглата са в излишък но има недостиг на лекари
Следваща статияСАЩ и Русия в битка за Сърбия и Балканите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук