Начало НОВИНИ Гърция затваря ГКПП „Кулата-Промахон“ за пътуващи през ноща

Гърция затваря ГКПП „Кулата-Промахон“ за пътуващи през ноща

0

Гърция затваря ГКПП „Кулата-Промахон“ от 0.00 ч до 05.00 ч. Разпореждането вече е в сила. През този период от време няма да се пропускат пътуващи. Това е единствения граничен пункт, през който пътуват туристи. 

Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, през ГКПП Промахон ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси и товарни камиони.  

Причината е, че в Гърция, както и във всички държави от Западните Балкани, през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемост от коронавирус. Вчера бе регистриран абсолютен рекорд новозаразени с коронавирус от 1259 души и 12 починали и 102 интубирани.

На снощния брифинг, специалистът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас даде срок от две седмици да се обърне негативния образ на пандемията, като посочи, наред с други неща, че трябва да спрем да използваме думата „отговорност“ и да се обърнем към съвестта на всички нас. 

„Ситуацията очевидно е по-лоша от началото на пандемията, но се борим да предотвратим налагане на нова карантина. Това, което тревожи комитета, е бързото разпространение на коронавируса сред младите хора. С математическа точност от две до три седмици тази огромна дисперсия при младите хора ще се предаде на възрастните и това е проблема. Предстоят ни две седмици. Нека избягваме възможностите за предаване на заразата“, каза Сотирис Циодрас.

Позовавайки се на примера на Швейцария, Сотирис Циодрас подчерта, че „Швейцария има 28% положителност! Започна с 500 случая преди 15 дни и бързо достигна 6 000-7 000. В момента Гърция има 4,4% положителност, но постепенно се констатира увеличение. От 3% преди 10-15 дни, ден след ден тя се покачва“, отбелязва инфекциозният специалист.

„Европейският център по инфекциозни болести определя таван от 4%. Гърция го прескочи през последните дни и трябва да положим усилия да паднем под него“, добави той, отговаряйки на журналистически въпрос.

Всъщност Европейският център по инфекциозни болести публикува седмични данни за пандемията, като ги оцветява по различен начин в зависимост от епидемиологичната картина. До 22 октомври Гърция беше в най-ниските позиции, като много области бяха зелени. 

Сотирис Циодрас обаче изглежда оптимист. „Надявам се, че ваксината ще дойде може би по-рано, отколкото очаквахме. Имахме среща с руския посланик, той ни обнадежди за руската ваксина. Има надежда, тестват се нови лекарства“, каза той.

„Пандемията се разраства с основен фокус в Северна Гърция. Ситуацията остава изключително критична и изисква голямо внимание“, заяви заместник-министърът на гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас по време на брифинга. 

Той информира, че от четвъртък, 29 октомври от 06:00 сутринта, района на Янина и Серес преминава до ниво 4, в частична карантина с повишено внимание.

Притеснителна е ситуацията в Солун, където също се наблюдава агресивно нарастване на заболели от коронавирус.  

Припомняме, че във връзка със затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и засилен през последните дни контрол е задължително носенето на предпазни маски на открито и в автомобили за районите от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

Забранено е и движението от полунощ до 05.00 ч. в същите рискови райони.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук