Начало БЪЛГАРИЯ Затварят гимназиите, но заведенията остават отворени

Затварят гимназиите, но заведенията остават отворени

0

От днес в страната влизат по-строги мерки в борбата с коронавируса. Те ще бъдат в сила до 12 ноември.

Затварят се гимназиите (от 8. до 12. клас вкл.), но кръчмите остават отворени денем, съгласно заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Нощните заведения се затварят.

Учениците от 1. до 7. клас вкл. ще продължат да учат присъствено, с изключение на училищата, които вече учат електронно с разрешение на министъра на образованието.

Спират се извънкласните дейности.

Прекратяват се присъствените занятия във всички университети.

Кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика. Изключение е направено за турнира по тенис Sofia Open 2020, който ще се проведе през ноември. В зала „Арена Армеец“ публиката ще сяда през две седалки.

Спират се присъствените уроци в езикови и образователни занимални. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Провеждането на конференции и обществени мероприятия се допуска при участие на не повече от 30 души.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, както и организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение. Носенето на маски е задължително и там, и, както досега – в магазините и градския транспорт. В класните стаи и на открито то не е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук