Начало НОВИНИ Гърция затяга мерките от днес, обявиха червен код за окръг Серес и...

Гърция затяга мерките от днес, обявиха червен код за окръг Серес и Йоанина

0

Обявиха червен код за окръг Серес и Йоанина

Засега „Кулата-Промахон“ остава отворен за чужди автомобили през деня

Забранени са събирания в много области

Заради влошената епидемиологична обстановка от вчера Солун и Лариса влязоха в т.нар. червена рискова зона със степен 4, което означава, че повечето функции са спрени, но търговията на дребно и училищата ще функционират.

Това заяви премиерът Мицотакис, който днес ще обяви нови мерки за справяне с втората вълна. От вчера окръг Серес, където попада и ГКПП „Промахон“, както и окръг Йоанина, влязоха също в червена рискова зона със степен 4. Вследствие на това ще бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области.

Като превантивна мярка Гърция затвори за чужденци границата през времето от 00:30 ч. до 05:00 ч. Пропускат се само гръцки граждани с леки автомобили, чужденци законно пребиваващи в страната и автобуси. 

Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега. За зоните от ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (свързани със здравето).

Към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция, като властите ще продължат практиката за ограничения на местно ниво при необходимост. В сила е пълна забрана на публичните събирания на открито и на закрито в областите от ниво 4. Там не работят музеи, кина, театри, барове, ресторанти, дискотеки, спортни зали и др.

Допустим максимален брой хора за събиране на едно място е до 100 души за зоните от ниво 1, до 50 души за ниво 2 и до 9 души за зоните от ниво 3. Посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г. След тази дата, на база на развитието на епидемиологичната обстановка, ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук