Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Николай Радулов: Влиянието на Борисов е в сферата на козируването

Проф. Николай Радулов: Влиянието на Борисов е в сферата на козируването

0
Борисов може и да желае да е посредник в комуникацията между Ердоган и Макрон, но неговото влияние е в сферата на козируването.

Това каза пред бТВ експертът по сигурност проф. Николай Радулов в коментар за събитията във Франция и атентатът в Ница. Втори терористичен атентат с обезглавен беше извършен вчера във Франция. След убийството на учителя, показал карикатурите с пророка Мохамед, мишена стара църква в центъра на Ница. Убити са трима души, сред които и жена, която е обезглавена.

„Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден за идентификация, тъй като става дума за хора, които работят самостоятелно. Те са обработени чисто психологически със съответната пропаганда от каналите, които има и „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“, работят с подръчни средства.“, обясни експертът.

„Тук няма групи, индивидуален е извършителят. Оръжието, което е използвал е нож, който можеш да си купиш от всеки магазин. Това е трудно за проследяване“, посочи проф. Радулов. 

Според него, ако трябва да се говори за предотвратяване на този тип престъпления, би трябвало да говорим за високи технологии, за много полиция на терен на улицата, за включване на системите на наблюдение на изкуствен интелект, както напоследък става в Москва.

Това са много пари на данъкоплатците и сравнително ниска гаранция за безопасност на първи етап, посочи експертът. 

„При последния случай говорим за определени умения, тъй като да прережеш на човек гърлото не е толкова лесно. Изисква се подготовка, да отделиш главата от тялото не е толкова лесно. Това специалните части много добре го знаят и се тренират за тези неща“, обясни проф. Радулов.   

„За французите има значение какво казва Макрон, но за потенциалните извършители няма никакво значение. Той ще заяви и ще го изпълни – да поддържа строги мерки, да увеличи бюджетите за сигурност, но това не е от решаващо значение за тази обстановка, в която са попаднали“, допълни той. 

По думите на професора, проблемът е свързан по-скоро с мигрантите и миграцията, с големи обособени групи от мюсюлмани във Франция, както и с невъзможността на която и да е полиция по света да наблюдава толкова много вероятни обекти.

„Това е социален проблем, държавата трябва да измисли и да изпълни политики, свързани с размиването на тези общества“, отбеляза проф. Радулов.  

Източник: Фрогнюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук