Начало НОВИНИ POLITICO: Лидерите на ЕС с обещание да засилят сътрудничеството в борбата с...

POLITICO: Лидерите на ЕС с обещание да засилят сътрудничеството в борбата с COVID-19, Меркел призова за строги мерки

0

Лидерите на ЕС си обещаха в четвъртък вечерта да засилят сътрудничеството по всеки аспект от тяхната борба срещу коронавируса – като поддържат границите отворени, подобряват тестването и проследяването на контактните лица, наблюдават капацитета за критични случаи и организират трансгранични трансфери на пациенти, ако е необходимо, както и да разработват планове за бързо производство и дистрибуция на ваксини, пише POLITICO.

По време на приблизително тричасова видеоконференция 27-те държавни и правителствени ръководители и председателите на Комисията и Съвета също се споразумяха за пандемичната „умора“, тъй като гражданите стават все по-болни и уморени от света, който е болен или в риск. Някои лидери изглеждаха болни и уморени от всичко това.

Но като цяло, въпреки че признаха явни провали в ранните месеци от избухването на пандемията, както и при предотвратяването на втора вълна от инфекции, лидерите изразиха решителност и изглеждаха готови да се впуснат в едномесечна борба. Те призоваха 440 милиона граждани на ЕС да изпълнят своята роля на фона на подновена карантина, вечерен час и други ограничителни мерки.

„Искам да подчертая, че разбирам колко уморени и притеснени са всички“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция след призива на лидерите. „Всички се чудим кога ще излезем от тази криза. Но сега е моментът за търпение, решителност и дисциплина от всички нас, от правителствата до всеки от нас поотделно. „

Фон дер Лайен и председателят на Съвета Шарл Мишел изложиха набор от стъпки, които политическите лидери планираха да предприемат през следващите месеци, включително по-бързо и по-последователно тестване; по-широко използване на цифрово проследяване на контакти и по-добро взаимодействие на различните национални приложения; подобрен обмен на данни, особено за капацитета за болнична помощ; база от знания за свързване на национални научни експерти; разширена координация за поддържане на товарите да се движат по пътища, по море и по въздух; и разработване, и координация на национални стратегии за ваксини.

Но лидерите също признаха, че много от това е извън техния контрол – и в ръцете на гражданите, които обслужват.

„Всички публични политики, които описах, са важни“, каза фон дер Лайен. „Но най-важното е да възприемем и да поддържаме правилните навици за безопасност, за себе си, за нашите близки, за нашите приятели и за нашите колеги. Носете маска, избягвайте тълпите, избягвайте близки контакти и избягвайте затворени пространства с лоша вентилация. Това е ключово. „

Лидерите разговаряха на мрачния фон на подновените мерки за блокиране в много страни, включително Германия и Франция , както и в зловещата сянка на терористична атака в Ница, Франция , при която трима души бяха убити в четвъртък, само две седмици след като учител беше обезглавен в предградие на Париж. Лидерите започнаха срещата си с изявление, осъждащо атаките.

Меркел говори твърдо

Длъжностни лица, които наблюдаваха дискусията на лидерите, заявиха, че германският канцлер Ангела Меркел е особено силна в декларирането на важността на строгите мерки за ограничаване и особено откровена в признаването на провала на лидерите да действат достатъчно бързо, за да спрат втората вълна от инфекции.

Позовавайки се на конкретни данни за нарастването на високото нарастване на инфекциите, Меркел предупреди колегите си, че есента и зимата ще бъдат по-трудни от първата вълна миналата пролет и подчерта необходимостта от „строги мерки“ въпреки политическите трудности.

Тя описа настоящите мерки за блокиране на Германия така: „Трябваше да го направим по-рано“. И също така подчерта спешната необходимост от постигане на сделка с Европейския парламент за въвеждане на ръководители на пакета за бюджет и възстановяване от 1,82 трилиона евро, договорени още през юли.

Законодателната власт върху здравната политика се фокусира почти изцяло в националните столици – реалност, която смути Брюксел в опитите да координира първоначалната вълна на пандемията миналата пролет. Но с нарастването на инфекциите лидерите на ЕС и на национално равнище изглежда се приспособяват, признавайки, че нямат друг избор, освен да се борят заедно за здравето на гражданите и собственото си политическо оцеляване.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че основният тласък все още трябва да дойде от националните правителства.  

„Спешността наистина трябва да дойде от страните членки“, каза Рюте. „В Холандия трябва да направим всичко необходимо за борбата с вируса. Това наистина е национална работа. В борбата с епидемиологичната и вирусологична криза Европа няма допълнителна стойност. „

И все пак Рюте  каза, че има координация. „Как тествате, как гарантирате, че тестовете ви се приемат извън границите, как се справяте с карантинните изисквания“, каза той. „Как осигурявате по-голяма координация, кои региони са определени като жълти или червени – по всички тези въпроси ще е  изключително полезно, ако се координирате.“

Някои лидери са преминали от прекалено самоуверени в особено разкаяни, след като са преценили погрешно или не са се справили с пандемията. Чешкият премиер Андрей Бабиш например се извини многократно през последните дни, тъй като страната му преживя най -тежкото избухване на втората вълна.

Много лидери са под силен натиск да овладеят здравословното състояние и няколко като Бабиш и испанския премиер Педро Санчес бързо публикуваха туитове, в които подчертаваха участието си във видеоконференцията и плановете за по-добра координация.

В знак на това как вирусът е ударил и лидерите, генералният секретар на Съвета Джепе Транхолм-Микелсен, който организира срещите им на върха, се върна на работа тази седмица, осем дни след теста за положителен за коронавирус. Транхолм-Микелсен не е показал симптоми и е получил медицинско разрешение, след като е изпълнил изискването на Белгия за изолация. Във видеоклип, публикуван от Съвета, той може да бъде видян да носи маска и да седи на безопасно разстояние от Мишел, докато се подготвят за началото на призива на лидерите.

За разлика от пролетта, когато националните правителства затвориха граници и натрупаха защитно оборудване, сега лидерите се ангажираха да държат собствените граници на ЕС отворени и да се уверят, че единният икономически пазар функционира безпроблемно, като гарантира движението на товарници.

Фон дер Лайен обяви, че Комисията е готова да отпусне 220 милиона евро за трансграничен трансфер на пациенти с коронавирус, в случай че болниците в някои страни бъдат претоварени, но тя напомни на лидерите, че трябва да предоставят на Комисията надеждни данни, за да може системата да функционира .

Тя каза, че Комисията ще отговори на искане за споделяне на експертни препоръки от учени. „По този начин ще научим един от друг какво работи“, каза тя. „И ние ще избягваме противоречиви или объркващи съобщения“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук