Начало НОВИНИ Проф. Генчо Начев: Проблемът е отдавна. Легла ще внесем, медици няма

Проф. Генчо Начев: Проблемът е отдавна. Легла ще внесем, медици няма

0
Кадровият проблем е отдавна. Сега вече излиза наяве, защото напрежението в системата се покажи. Има недостиг на легла, но те така или иначе ще се осигурят. Въпросът е, че няма кой да гледа тези болни. Личният състав вече е изконсумиран физически и психически. И преди COVID-19 имаше липса на кадри. Самият факт, че взимаме студенти да вършат сестринска работа…

Това заяви пред bTV проф. Генчо Начев, директорът на болница „Света Екатерина“.

Според него е била допусната грешка с отхлабването на мерките.

„Политическите решения в началото на март бяха навременни и точни. Тогава България се сочеше за пример. За съжаление след това мерките се облекчиха и виждате до какво води всичко това. Октомври месец е зле, защото фактите са такива – общата бройка е само върха на айсберга. Това е резултатът на PCR тестовете. Много хора носят вируса без да са се тествали. Стигнахме до тук, защото не сме дисциплинирани“, посочи проф. Начев.

Той индиректно разкритикува публичните изказвания на проф. Атанас Мангъров.

„Грешката в началото е, че се даде възможност за много мнения. В България всеки разбира от всичко. Хора бяха против мерките, че всички ще го преболедуват. Подвластни сме на паниката или неглижираме нещата… това е“, смята проф. Начев.

Той разясни появилия се конфликт между него и медицинските сестри в страната, като заяви, че не е бил правилно разбран. Преди няколко дни проф. Начев посочи, че студенти вършат работата на сестрите, което се възприе негативно.

„Открай време говоря, че има на първо място много сериозен недостиг от медицински сестри. Не може да се замени ролята на една сестра със студентите. Първо защото те са временни. За тях е голям плюс, защото научават практически неща, но във всички случаи поне една сестра бди над тях. Не съм бил правилно разбран и не неглижирам сестрите“, заяви проф. Начев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук