Начало НОВИНИ Директорът на Спешна помощ в Габрово д-р Георги Шандурков: Не може само...

Директорът на Спешна помощ в Габрово д-р Георги Шандурков: Не може само да чакаш скъпите пътеки

0

Спешната помощ в София ще получи спешна подкрепа, за да се овладее кризисната ситуация след рекордното покачване на новоинфектираните с коронавирус. Как се справят спешните медици в по-малките градове в страната, където по стандарт едно населено място се обслужва от един мобилен екип?

Габрово е сред областите в червената Covid зона и на едно от първите места в страната по застаряващо население.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Георги Шандурков определя ситуацията в момента като тежка, но не трагична. Той работи с три мобилни екипа в Габрово, два са на разположение в Севлиево и по един екип в останалите две общини на областта.

В Дряново с население около 9 хиляди души, общинската болница затвори преди близо 10 години. В града има два частни медицински центъра и филиал на Спешната помощ с един мобилен екип и един стационарен, който извършва около 500 прегледа месечно на пациенти, потърсили лекар на място. От 14 души медицински персонал, 10 специалисти са инфектирани или са под карантина. Затова се командироват хора от Габрово, иначе е невъзможно да се върже графикът, разказва д-р Шандурков.

В събота, в неделя бяхме изправени пред риска или аз да отивам да поемам 24-часово дежурство, или филиалът да се заключва“, споделя той.

Спешните медици изнемогват, не само защото случаите са повече, обяснява лекарят с 38-годишен стаж в системата на здравеопазването. И бройката сега е по-голяма, и начинът на обслужване е по-тежък като разход на ресурси, пояснява д-р Георги Шандурков и припомня, че между адресите се извършва дезинфекция на екипите и линейките.

В столицата и в други големи градове на страната от дни Спешната помощ алармира, че екипите не успяват да обслужат лавината от адреси, след което се стигна до решението и до заповедта на министъра на здравеопазването към всяка държавна болница да бъде разкрит мобилен пункт, в който пациентите ще бъдат тествани за коронавирус и да се преценява необходимостта от хоспитализация. Според д-р Шандурков, въвеждането на тази мярка зависи отново от човешкия ресурс.

Проблемът въобще не е в сградите. Проблемът е, че няма хора. Ако има хора, те има къде да преглеждат.“

Д-р Шандурков е „за“ решението на здравния министър всички здравни заведения да се организират и да отделят макар и минимален ресурс за прием на пациенти с коронавирус.

Не може само да чакаш скъпите пътеки, а когато обществото има нужда, да кажеш – не мога, по-точно не искам. В Германия правителството е разпоредило всяка болница, всеки личен лекар по график работи с Covid болни“, коментира Георги Шандурков.

В тази утежнена епидемична обстановка можем да си помогнем като сме отговорни към себе си и към околните, напомня д-р Шандурков и апелира да не се подценява ситуацията.

Две-трети от хората ще преболедуват. Така е при всички въздушно-капкови инфекции. Въпросът е това да става в ритъм, в който системата може да бъде полезна, а не да се превиши капацитетът й и хора да умират, докато чакат, както вече започна да става и при нас.“

Работодателите да не допускат болни хора на работа, защото са потенциален източник на инфекция, независимо колко леко прекарват вируса, призовава още д-р Георги Шандурков.

Има хора, които са недобросъвестни, безотговорни. Налапват се с аналгин, налапват се с антибиотик, лъжат, че нищо няма, докато не паднат на земята.“

Броят на новозаразените в Габровска област за последните 4 дни бележи лек спад. Тази тенденция да се запази, разчита шефът на спешните медици.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук