Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Симидчиев: В момента нямаме други респираторни инфекции. Има коронавирус

Д-р Симидчиев: В момента нямаме други респираторни инфекции. Има коронавирус

0

В момента нямаме други респираторни инфекции, които да предизвикват такива оплаквания, няма грип А, няма грип Б, няма парагрип. Имаме коронавирус. Ако имате някакви оплаквания, вероятността да имате коронавирус е голяма. Стойте си вкъщи, дори да имате леки симптоми, и не разпространявайте инфекцията.

Това каза по Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев в коментар за епидемичната обстановка в страната. Той призна, че е очаквал малко по-ниски стойности на разпространение от отчетените днес, но отново около 30% позитивни от тестваните.

„Има много променливи, които касаят това, което става в болниците, затова протоколите трябва много стриктно да се спазват. Нарастването на заразените поставя всички системи под напрежение – Спешна помощ, болниците, семейните практики“, каза пулмологът.

Той обясни и защо все повече млади хора боледуват сериозно и попадат в интензивни отделения:

Когато има толкова много заразени, неминуемо се заразяват и хора с генетични особености, с по-слаби защитни сили, с недиагностицирани придружаващи заболявания. Това се установява, когато се лекува вирусната инфекция. В момента имаме разразяващ се пожар. Това, което трябва да направим, е да се дистанцираме физически, да носим предпазни средства и да спазваме хигиена, това е абсолютно задължително“, категоричен бе д-р Симидчиев.

Той призова дори при дребни оплаквания като запушен нос, дразнене в гърлото, сравнително ниска температура да се потърси съвет от специалист и да се премине към самоизолация:

„Хората в голяма степен могат сами да усетят тежестта на заболяването, така че когато човек е спокоен за състоянието си, има само температура и няма някакви затруднения с дишането и други сериозни симптоми, той може да се самоограничи. Когато има тревожни симптоми – задух, ускорена честота на дишането е редно да се потърси специализирана помощ.“

Д-р Симидчиев коментира и може ли да се диагностицира пневмония по телефона с обяснението, че разбира се, това е невъзможно, но един подробен разговор с пациента може да ориентира специалиста за състоянието му.

За повечето хора този вирус не е опасен, но рисковите групи трябва да се изолират и да спазват мерките, подчерта той.

Пулмологът каза още, че като обща тенденция хоспитализираните намаляват, но броят на заразените расте по-бързо, отколкото намалява процентът на приетите в болница и затова лечебните заведения се задъхват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук