Начало БЪЛГАРИЯ Бойко Ноев: Само премиерът не се изказва за Република Северна Македония

Бойко Ноев: Само премиерът не се изказва за Република Северна Македония

0
Чуваме всички политически партии, президент. Не чуваме само един човек, който е болен. Той се изказва по други теми. Опасенията ми са тези. Външната политика се управлява еднолично, както всичко в България. Възможно е да получим изненада.

Това заяви пред bTV Бойко Ноев, бивш военен министър.

По думите му през годините международната политика на премиера Борисов се е характеризирала с „наивност“ и непоследователни ходове по отношение на съседите ни.

„Голям външнополитически провал е да говорим чак сега. Това нещо заедно със всичко – шкафчета, пачки, отслабва позициите на държавата. От това страдаме всички, защото сме унизени“, смята още Ноев.

По думите му договорът за добросъседство не гарантира интересите на страната ни. Той е прекалено общ и без ясни ангажименти и за двете страни.

„Договорът в чл.12 предвижда създаване на междуправителствена комисия, която да работи по всички проблеми на взаимоотношенията с Република Северна Македония. Тя може да се събира всяка година. Тя се е събрала веднъж през 2017 г. Въпросът ми към министър Захариева е защо? Днес ли разбрахме, че имаме проблеми със Северна Македония и да обясняваме в навечерието на преговорите защо сме против?“, попита още Ноев.

„Помня когато България откъсваше от залъка си и помагаше на братята си в Северна Македония. Това нещо се забравя. Важното е, че днешното управление хвърли решаването на политическите въпроси на полето на историята. Голяма грешка е, че историческата комисия бе натоварена да решава политически въпроси. Борисов, за да избяга от отговорност, хвърли отговорността на политичарите“, допълни още бившият военен министър.

„Можем много да говорим как сме се докарали дотук. Въпросът е какво правим от тук нататък. България трябва да прояви стратегическо търпение. България няма нужда да влиза някъде – ние сме в НАТО, ние сме в ЕС“, смята още Ноев.

По думите му България няма какво да преговаря по историческите въпроси и трябва да постави на правителствено ниво сериозните политически проблеми в отношенията – на първо място правата на българските граждани.

„Има хиляди граждани с български паспорт. Те са дискриминирани на практика, не смеят да си подадат гласа там“, отсече още Ноев.

„В конституцията на Република Северна Македония са изброени така наречените “държавотворни народи”. Там са изброени поименно сърби, албанци, турци, власи, роми, бошняци. Там са седем. Няма българи. Те не съществуват. Техните права не са защитени в конституцията. Ще постави ли България въпросите за Конституцията? Защо ние липсваме там?“, попита още бившият военен министър.

Предишна статияВремето днес: Облачно и мъгливо почти без валежи
Следваща статияВълната „Ковид 19“ залива област Благоевград!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук