Начало НОВИНИ Джо Байдън: Цифрите ясно показват, че ще спечелим тази надпревара

Джо Байдън: Цифрите ясно показват, че ще спечелим тази надпревара

0

Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън, който е на прага на победа в изборната битка над своя съперник – президента Доналд Тръмп, се обърна към американците тази сутрин с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба и отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, предадоха световните агенции.

Цифрите ясно показват, че ще спечелим тази надпревара, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила – Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за тандема на демократите все повече и необратимо расте.

Като отбеляза, че неговият тандем заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове – 74 млн. – на американските избиратели, Байдън каза, че това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите й проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

Той конкретно посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом – борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент, каза Байдън. Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп, подчерта той.

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън – в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

Погледите са насочени към 4 щати – Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Невада, където преброяването продължава. При победа на Байдън в Пенсилвания той ще има достатъчно електорални гласове, за да бъде избран за президент, предава кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.

Към момента се смята, че Байдън има осигурени 253 електорални гласа. За да бъде избран са му необходими 270. Настоящият президент Доналд Тръмп е с 214 електорални гласа и вариантите за преизбирането му са все по-малко. Има разминаване между данните на различните медии като някои дават по-голяма преднина на бившия вицепрезидент.

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи предимно на щателната обработка на вълната от подадени по пощата бюлетини, заради пандемията от ковид-19. Смята се, че гласуването по пощата облагодетелства демократите, особено след като Тръмп по време на кампанията отправяше  необосновани опасения за измама.

Шансовете изглежда са за Байдън и заради това, че все още необявените резултати от Пенсилвания са от райони, които се смята, че са за него.

В Джорджия първоначалната преднина за Тръмп му се изплъзна, но заради близките резултати  в щата ще има повторно преброяване на гласовете.

Междувременно, официални лица се опитват да уверят нацията, че процесите, които протичат са съобразени с демократичните принцип в страната въпреки  преждевременното самообявяване на Тръмп за победител и необоснованите му обвинения в нарушение и настояване за намеса на съда.

Няколко дни след изборите тук в Белия дом на фона на приятното есенно време навън, можем да си представим бушуване на силни политически ветрове  вътре без някой да се наема с конкретна прогноза за изхода, но топ икономическият съветник на администрацията Лари Къдлоу увери, че ще  има „мирно предаване на властта“ ако Тръмп загуби.

Междувременно Върховният съд на САЩ, по искане на Републиканската партия, постанови всички бюлетини, пристигнали по пощата в избирателните секции в щата Пенсилвания след изборния ден – 3 ноември, да се броят отделно.

Решението е взето лично от съдия Самюъл Алито, който отговаря за спешните искове от Пенсилвания. Той мотивира решението си отчасти с твърдението на републиканците, че те не могат да бъдат сигурни дали изборните служители на място спазват указанието на щатския държавния секретар Кати Буквар, която е демократ, „пощенските“ бюлетини да бъдат „сегрегирани“, т.е. държани и смятани отделно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук